Прес-центр20 грудня 2018, 12:12

Нові містобудівні ДБН діють і є обов’язковими до виконання, незважаючи на продовження рейдерської атаки на реформи

Нові державні будівельні норми «Планування та забудова територій» вступили в силу з 1 вересня 2018 року, вони продовжують діяти і є обов’язковими до виконання незалежно від тривання судового процесу.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Незважаючи на продовження опору новим ДБН щодо містобудування вони діють відповідно до законодавства і є обов’язковими до виконання. 14 грудня нам стало відомо, що Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов, визнавши протиправним та нечинним наказ Мінрегіону, яким було затверджено ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій». Однак офіційні документи щодо цього рішення станом на сьогодні в Міністерство поки що не надходили. По-перше, це рішення ніяким чином не впливає на дію самих ДБН – вони є чинним. По-друге, ми все одно будемо продовжувати відстоювати свою правоту в суді і оскаржувати рішення в апеляційній інстанції» — сказав він.

Він наголосив, що позови стосовно вступу в дію нових ДБН, є не чим іншим, як спланованою антикампанією проти впровадження у будівельній галузі надважливих реформ, які пов’язані з формуванням якісної містобудівної політики в країні і, у першу чергу, направлені на те, щоб змінити життя українців на краще.

Вступ у дію нових ДБН був підтриманий Кабінетом Міністрів України. «Нові норми вже опубліковані і увійшли у впровадження. І ми дійдемо хоч до Верховного Суду і будемо відстоювати право на життя людей в нормальних умовах», — наголосив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко наголосив, що зупинення введення в дію ДБН є неможливим. «Зупинити дію наказу можна, але введення в дію ДБН — ні. Тому що вони вже опубліковані та вступили в дію з 1 вересня. Сьогодні громада не повинна бути в заручниках у забудовників, а має отримати безпечне і комфортне середовище навколо себе», — сказав він.

У нових ДБН міститься понад 50 принципово якісних змін для безпеки і комфорту людей, зокрема введено:

— обмеження висотності забудови у містах — нове поняття «блакитні лінії»;

— обмеження забудови у зелених зонах — нове поняття «зелені лінії», які визначають межі ландшафтних та рекреаційних територій, на яких заборонено будівництво;

— обмеження щільності забудови, яке забороняє її підвищення у декілька разів;

— обов’язкове будівництво дитячих садків і шкіл у житловій забудові, збільшення майданчиків для відпочинку та спорту;

— обов’язкове забезпечення безбар’єрного доступу.

Довідково

ДБН “Планування і забудова територій” було розроблено на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

За декілька днів до вступу в дію цих значимих ДБН в Окружному суді міста Київ було зареєстровано низку позовів, що направлені на визнання протиправним та недієвим наказу Мінрегіону, що затверджує зазначені ДБН. На дію самих ДБН це не впливає, вони почали діяти з 1 вересня 2018 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.