Прес-центр19 травня 2017, 15:05

Новий закон у сфері держархбудконтролю стане ефективним інструментом проти незаконних оборудок у будівництві

Нові підходи та зміни, що очікують на ринок будівництва після 10 червня 2017 року, у зв’язку з набуттям чинності Закону України № 1817-VIII від 17.01.2017 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності», стануть дієвим інструментом у боротьбі з незаконними оборудками у містобудівній діяльності. Про це в програмі «Політика.UA» на телеканалі «РАДА» заявив Голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев.

За його словами, правові зміни, які відбудуться в сфері держархбудконтролю, полягають в трьох основних моментах. По-перше, максимально спроститься початок нового будівництва для малого та середнього бізнесу, індивідуального будівництва. Замість декларації про початок будівництва забудовники подаватимуть до органів держархбудконтролю повідомлення. З одного боку, це унеможливить неправомірні відмови, а з іншого, суттєво спрощує процедуру початку будівництва.

По-друге, непорядні забудовники більше не зможуть, використовуючи декларативний принцип подачі документів, вносити недостовірні відомості і починати будівництво. Адже всі великі житлові комплекси, торговельні центри, громадські споруди, що відносяться до середнього та значного класів наслідків, будуватимуться на основі дозволів, а отже виключно при наявності повного пакету документів. Таким чином, одночасно підвищується і відповідальність посадових осіб органів держархбудконтролю за надані забудовнику дозвільні документи.

По-третє, за порушення законодавства в сфері містобудівної діяльності посилиться відповідальність всіх сторін – як посадових осіб органів держархбудконтролю, так і замовників будівництва. «На сьогоднішній день ринок будівництва та його головні учасники готові до змін, що відбудуться 10 червня. Адже і забудовники, і інвестори, і місцеві громади, і контролюючі органи зацікавлені в тому, щоб будівельні об’єкти різного класу наслідків були безпечними та надійними, не шкодили історичній забудові, зводилися швидко, якісно та законно», – сказав Голова Держархбудінспекції.

«Новий закон у сфері держархбудконтролю стане ефективним інструментом проти будівельних афер та корупційних ризиків, – підкреслив Олексій Кудрявцев. –  Перші результати закону в дії ми зможемо побачити вже до кінця року. Зменшиться кількість конфліктних ситуацій у містобудуванні, початок будівництва на понад 80% об’єктів  відбуватиметься після подання простого повідомлення, а головне – не виникатимуть нові будівельні афери».

За матеріалами перес-служби ДАБІ