Прес-центр6 листопада 2015, 09:11

ДАБІ передала повноваження держархбудконтролю місцевим громадам Дружківки та Красного Лиману на Донеччині

30 жовтня в рамках децентралізації системи держархбудконтролю відбулась процедура передачі повноважень від ДАБІ України органам місцевого самоврядування, які першими виконали усі умови для створення власних інспекцій. Нові повноваження в сфері містобудівної політики отримали міста Дружківка та Красний Лиман Донецької області.

Це стало можливим завдяки оперативній розробці Мінрегіоном та ДАБІ пакету нормативно-правових актів, які регламентують роботу нової системи держархбудконтролю.

Держархбудінспекція надала вичерпну роз’яснювальну та консультаційну допомогу місцевим органам влади. Зокрема, розроблене примірне положення про орган держархбудконтролю, що дозволяє задати єдиний алгоритм до створення виконавчих органів місцевого самоврядування, які здійснюватимуть функцію держархбудконтролю. Також оприлюднена пам’ятка для органів місцевого самоврядування, в якій покроково розписано порядок дій при створені органу держархбудконтролю.

«Символічно, що нові інспекції держархбудконтролю першими запрацюють саме в Донецькій області, - підкреслив голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев. - Попри існуючу на сьогоднішній день складну ситуацію в регіоні, місцева влада виявила бажання взяти під свій контроль усю сферу містобудування».

Голова ДАБІ повідомив, що сьогодні спостерігається невелика активність на місцях щодо бажання взяти на себе нові повноваження. Серед причин - як загальнодержавні, пов’язані з виборчим процесом, так і об’єктивні, а саме недостатній рівень кадрового потенціалу.

«Так, станом на сьогодні Держархбудінспекція отримала 28 заявок на створення місцевих органів держархбудконтролю. Причому, серед них лише 7 обласних центрів», - заявив Олексій Кудрявцев.

За його словами, після передачі повноважень місцеві ради і їх виконкоми впливатимуть на процес будівництва від початку до кінця – від виділення землі до прийому об’єктів будівництва в експлуатацію.

«Це надасть можливість громадам здійснювати моніторинг містобудівної діяльності, і, як ми сподіваємося, призведе до зменшення незаконних забудов. Одночасно громадянам стане зрозуміло, хто з посадовців, яких вони обрали, є відповідальним за ухвалення рішень. Тобто посилиться відповідальність місцевої влади перед громадою», - зазначив Олексій Кудрявцев.

 

 

                                                                                                                                                                                                     За матеріалами прес-служби ДАБІ України