Прес-центр9 жовтня 2018, 09:10

Місцеві органи влади повинні забезпечити своєчасне затвердження місцевих бюджетів на 2019 рік

Такі настанови отримали керівники місцевих фінансових органів та представники об’єднаних територіальних громад під час наради, яка була проведена Департаментом фінансів облдержадміністрації в режимі конференцзв’язку 04 жовтня 2018 року.

В ході наради директор Департаменту фінансів облдержадміністрації АНІКІЄВА Т.В. та радник голови облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації БАЛКОВИЙ Ю.І. розповіли про особливості формування місцевих бюджетів на 2019 рік та наголосили про необхідність забезпечити їх затвердження відповідно до вимог Бюджетного кодексу України до 25 грудня 2018 року.

Особливу увагу учасників наради було звернуто на той факт, що з 1 січня 2019 року до програмно-цільового методу бюджетування залучаються усі бюджети місцевого самоврядування. Відповідно до частини 18 розділу ІV «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України програмно-цільовий метод у бюджетному процесі на рівні місцевих бюджетів, які не мають взаємовідносин з державним бюджетом, застосовується починаючи із складання проектів таких місцевих бюджетів на 2019 рік. Тому, протягом жовтня-листопада поточного року необхідно провести значний обсяг підготовчої роботи з відповідними органами місцевого самоврядування щодо вивчення правових засад програмно-цільового бюджетування, порядку складання бюджетних програм, формування результативних показників виконання бюджетних програм, розглянути актуальні питання, пов’язані з підготовкою бюджетних запитів у програмно-цільовому форматі, паспортів бюджетних програм та звітів про їх виконання, проведенням моніторингу та оцінки ефективності бюджетних програм, особливості здійснення порівняльного аналізу ефективності бюджетних програм, тощо.

В ході наради також були розглянуті особливості застосування структури кодування програмної класифікації, наказу Міністерства фінансів України від 03.08.2018 № 668 «Про затвердження Типової форми рішення про місцевий бюджет», врахування з 2019 року у складі освітньої субвенції видатків на оплату праці педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів, необхідності врахування у місцевих бюджетах видатків на лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет, фінансування видатків, пов’язаних із соціальним захистом та соціальним забезпеченням, з бюджетів об’єднаних територіальних громад.