Прес-центр24 березня 2016, 08:03

24 березня - Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Туберкульоз та ВІЛ/СНІД вже давно перестали бути суто медичною проблемою. Ці захворювання становлять небезпеку для усього суспільства. Третина населення земної кулі інфікована туберкульозом. Щорічно у світі туберкульозом інфікуються 8 мільйонів людей. Багато хворих повністю виліковуються, проте півтора мільйони на рік помирає від цієї інфекційної хвороби.

Ріст захворюваності на туберкульоз, що спостерігався в Україні з 1998 року, було зупинено у 2004 році, і починаючи з 2007 року, реєструється зниження захворюваності : середньорічний темп склав – 3,3 %.

Загалом, в 2015 році ситуація з туберкульозу по Луганській області залишається стабільно напруженою. Спостерігається незначний зріст захворюваності серед населення на різні форми активного туберкульозу у зв’язку з нестабільною соціально економічною ситуацією в області.

Але  є і позитивні моменти в області неупинно зменшується показник смертності  серед хворих на туберкульоз.

Туберкульоз - інфекційне захворювання, що викликається мікобактеріями туберкульозу і характеризується розвитком клітинної алергії, специфічних гранульом в різних органах і тканинах та поліморфної клінічної картини.

Різноманітні мікобактерії туберкульозу - дуже стійкі в навколишньому середовищі. Збудник хвороби стійкий до дії кислот, спирту, до 3-4 місяців зберігається в домашньому пилу, на постільній білизні, посуді та особистих речах хворого, в сирому молоці хворої на туберкульоз корови. Мікобактерії добре витримують нагрівання до + 85° С і охолодження до – 200° С. Дезінфекційним ефектом володіє сонячне опромінення, активний хлор, ультрафіолетові промені та кип’ятіння у мильно-лужному розчині, пастеризація молока.

 Основним шляхом передачі туберкульозу є повітряний, він становить до 98 % випадків інфікування. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від хворої людини,яка виділяє близько трьох тисяч мікобактерій туберкульозу на відстань від 1-1,5 до 5м. Частинки мокроти висихають, але залишаються небезпечними.

Захворювання у інфікованих осіб розвивається, коли відбувається зниження імунітету унаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби, цукрового діабету, алкоголізму, наркоманії, ВІЛ/СНІД та інших захворювань, недостатнього харчування, виснажливої праці. Тому, необхідно пам'ятати про те, що хворий на  туберкульоз з бактеріовиділенням несе загрозу для всіх оточуючих щодо зараження цією недугою, і дуже важливо при будь-яких ознаках туберкульозу звертатися до лікаря і вимагати цього у своїх оточуючих.

Сильний кашель тривалістю більше двох тижнів, біль в грудній клітині, кашель з кров’ю або з виділенням мокротиння, безпричинне зниження ваги, підвищена температура тіла, спітніння вночі, зниження апетиту, слабкість та втомлюваність -  це симптоми захворювання на туберкульоз. В частині випадків, особливо на початку хвороби, туберкульоз може розвиватися і безсимптомно, або виявляється лише один із симптомів.

До груп  підвищеного ризику щодо захворювання на туберкульоз належать: ВІЛ-інфіковані особи;особи з захворюваннями,що призводять до послаблення імунітету; хворі на цукровий діабет; особи, що хворіють хронічними захворюваннями легень; перехворілі на пневмонію. Також; особи, які контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти); курці, особи, що зловживають алкоголем чи вживають наркотики. За соціальними показниками виділяють мігрантів та біженців з регіонів з високою захворюваністю на туберкульоз, осіб, що перебувають за межею бідності, безробітні і також без визначеного місця проживання,  пацієнти психіатричних закладів, особи, які утримуються або звільнились з установ пенітенціарної системи.

Для виявлення туберкульозу використовуються загальноприйняті методи: щорічна туберкулінодіагностика (реакція Манту 2 ТО у дітей), мазок мокротиння, флюорографічне або рентгенологічне обстеження.

Щоб уберегти себе від туберкульозу, потрібно не так уже і багато: вести здоровий спосіб життя, дотримуватися особисто гігієни і повноцінно харчуватися. Адже основний ризик – не стільки збудник хвороби, скільки слабкий імунітет. А він, у свою чергу, залежить від багатьох факторів: екології, способу життя, якості харчування. І якщо на екологію нам вплинути складно, то кожному під силу приготувати собі повноцінний обід, а не харчуватися напівфабрикатами. І шкідливі звички тому і називаються «шкідливими», що завдають шкоди вашому здоров'ю. А півгодини, витрачені на рентгенологічне обстеження  раз на рік, реально можуть врятувати вам життя.

 

А головне – не займайтеся самолікуванням.

У День боротьби з туберкульозом

(як і у будь-який день року) бажаємо всім тільки одного:

БУДЬТЕ ЗДОРОВІ !