Прес-центр18 жовтня 2018, 11:10

Про робочу зустріч присвячену плануванню та адаптації Програми дії з ліквідування прогалин у охороні психічного здоров’я в Україні

В м. Києві 16-17 жовтня 2018 року відбулася робоча зустріч, присвячена плануванню та адаптації Програми дії з ліквідування прогалин у охороні психічного здоров’я в Україні.

У заході прийняли участь представники ВООЗ, МОЗ України, Швейцарської агенції розвитку та співробітництва, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Світового банку та начальника відділу з організації надання медичної допомоги дорослому населенню Департаменту охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Тетяна Верескун.

Лікування психіатричних розладів особи - якомога раніше, комплексно та близько до дому, та громади. Це дає найкращі результати для її здоров’я.

Крім того, первинна допомога пропонує унікальні можливості профілактики психічних розладів і пропаганди психічного здоров'я, освіти сімей і громад, а також співпраці з іншими галузями.

Зокрема, первинна медична допомога є основою високоякісного догляду в сфері психічного здоров’я.

Послуги в сфері психічного здоров’я, інтегровані до первинної медичної допомоги, включають виявлення та лікування психічних розладів, направлення на інші рівні , коли це потрібно, увагу до потреб психічного здоров’я осіб із проблемами фізичного здоров’я, а також пропаганду та профілактику задля психічного здоров’я. Там, де психічне здоров’я інтегроване до первинної медичної допомоги, доступ поліпшується, психічні розлади частіше виявляють і лікують, а також супутні проблеми в сферах фізичного та психічного здоров’я ведуть узгоджено.

Щоб бути повною мірою ефективною та результативною, первинна допомога в сфері психічного здоров’я повинна доповнюватися додатковими рівнями послуг.

Це включає компоненти допомоги вторинного рівня, до яких працівники первинної медичної дороги можуть звертатися за направленнями, підтримкою та супервізією.

Потрібні також зв’язки з неформальними послугами та послугами на рівні громад.

Розуміння й цінування таких відносин мають вирішальне значення для розуміння ролі інтегрованого первинного медичного обслуговування в сфері психічного здоров’я в контексті загальної системи охорони здоров’я.