Прес-центр21 cічня 2014, 08:01

АНОНС: 22 січня Луганщина відзначатиме День Соборності та Свободи України

З нагоди Дня Соборності та Свободи України 22 січня о 10.00 відбудеться покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку.

 

Збір учасників покладання – о 9.45 навпроти центрального входу в будівлю облдержадміністрації.

 

Після церемонії покладання квітів об 11.00 відбудуться урочисті збори у приміщенні обласного академічного українського музично-драматичного театру (вул. Оборонна, 11) за участю керівництва області, представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості регіону.

 

Крім того, у молитовних приміщеннях обласних об’єднань, управлінь релігійних організацій будуть проведені молебні за Україну, у музеях і бібліотеках області – тематичні години, усні журнали, екскурсії, бібліографічні огляди, літературні вікторини, книжково-ілюстровані виставки, експозиції, у навчальних закладах відбудуться тематичні конференції, уроки, виставки, виховні години, засідання «круглих столів», конкурси дитячих творчих робіт.

 

Довідково:

 

22-го січня 1919 року на Софійському майдані міста Києва у присутності усього керівництва УНР, представників ЗУНР, делегатів Трудового конгресу, духовенства, військової старшини, іноземних дипломатів, великої кількості людей було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Цій даті судилося навічно вкарбуватися в історію України величним національним святом. В Універсалі Директорії УНР наголошувалося: "Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка".

 

Урочистим підписанням Акта Злуки УНР та ЗУНР уперше в новітній історії було зроблено серйозний крок до об’єднання більшості етнічних українських земель в єдине державне утворення.

 

Галина Мельниченко