Прес-центр22 cічня 2014, 13:01

Відбулися урочистості з нагоди Дня Соборності та Свободи України

22 січня у м. Луганську з нагоди Дня Соборності та Свободи України відбулась урочиста церемонія покладання квітів до пам’ятника Т.Г.Шевченку, у якій взяли участь голова облдержадміністрації Володимир Пристюк, перший заступник голови обласної ради Євген Харін, Луганський міський голова Сергій Кравченко, представники обласних осередків політичних партій і громадських організацій, молодь, мешканці міста.

 

Коментуючи значення свята, голова облдержадміністрації заявив, що День Соборності та Свободи України об'єднує всіх громадян нашої держави незалежно від їх віросповідання, національності, соціального статусу й інших можливих відмінностей у єдине суспільство, "в одну велику родину".

 

"Ми – єдиний народ із спільною історією і спільними подвигами. І ті, хто намагається роз'єднати Україну, внести розкол у наше суспільство, просто не цінують наші історичні досягнення, не бажають гідно визнавати ту величезну ціну, яку ми за них заплатили", – вважає Володимир Пристюк.

 

У рамках обласних святкувань у Луганському обласному академічному українському музично-драматичному театрі відбулися урочисті збори за участю керівництва області, представників місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, громадськості регіону, делегатів міст і районів області, під час яких відбулося нагородження видатних діячів Луганщини за їх значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток України, високі професійні досягнення та багаторічну сумлінну працю державними нагородами.

 

Кращим працівникам різних галузей Володимир Пристюк та Євген Харін вручили ордени князя Ярослава Мудрого IV ступеня, "За заслуги" ІІІ ступеня, княгині Ольги ІІІ ступеня, медалі "За працю і звитягу", нагрудні знаки та посвідчення про присвоєння почесних звань.

 

Нагадаємо, офіційний державний статус "День соборності України" отримав у 1999 році. Свято встановлене Указом Президента України Л.Кучми від 21 січня 1999 року "Про День соборності України".

 

30 грудня 2011 року Указом Президента України В.Януковича "Про святкування в Україні деяких пам'ятних дат і професійних свят" День Соборності був об'єднаний з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, і став носити назву "День Соборності та Свободи України". Це державне свято, що символізує єдність українських земель.

 

Саме 22 січня 1919 року в Києві на Софійській площі відбулись урочисті збори, на яких був проголошений Акт Злуки (об'єднання) українських земель, засвідчений Універсалом про об'єднання Української Народної Республіки (УНР) та Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР) в єдину Україну. Ним стверджувалось об'єднання двох тодішніх держав, що постали на уламках Російської і Австро-Угорської імперій в єдину соборну Українську державу, яка відтоді ставала гарантом загальнонаціональних інтересів українців. Століттями розірваний український народ визволився з неволі і возз'єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

 

Галина Мельниченко