Прес-центр11 серпня 2023, 16:08

Громади Старобільського району відзвітували Артему Лисогору про роботу у поточному році

Очільник Луганщини Артем Лисогор продовжує заслуховувати звіти начальників місцевих військових адміністрацій щодо відновлення діяльності державних структур, лікарень та переміщених навчальних закладів. А також підготовки до деокупації територій.

Сьогодні комісія розглянула стан справ у Старобільському районі.

Попри дефіцит управлінських кадрів – забезпеченість становить приблизно третину від потреби, місцеві військові адміністрації працюють у штатному режимі.

На  підконтрольній території України відновлено роботу дев’яти загальноосвітніх шкіл,  дитсадочку та закладу позашкільної освіти, а також восьми медичних закладів  Старобільського району. 

Першочергово обговорили питання підтримки та гуртування мешканців громади, які перемістились до інших регіонів, забезпечення їх тимчасовим житлом, гуманітарною допомогою та необхідним соціальним супроводом.

Як повідомив Володимир Череватий, начальник Старобільської РВА, для системного вирішення цих питань розроблено та  затверджено «Комплексну програму  підтримки внутрішньо переміщених осіб на період 2023–2025 років»  та «Програму забезпечення житлових прав  внутрішньо переміщених осіб на період 2023–2025 років», аналогічні програми діють й на рівні громад району.

При Старобільській РВА та при кожній місцевій  військовій адміністрації створені Координаційні центри підтримки цивільного  населення. Функціонують два гуманітарних хаби: у м. Свалява та у м. Суми.

Відновлено роботу Старобільського, Марківського, Новопсковського,  Міловського, Білолуцького та Чмирівського центрів надання  адміністративних послуг.  

Громади Старобільщини активно готуються до деокупації своїх  територій. Алгоритм відновлення української влади після звільнення прописаний у «Плані дій життєзабезпечення  деокупованих населених пунктів на території Старобільського району Луганської області».

Триває формування матеріального резерву військових адміністрацій.

Для евакуації та надання невідкладної медичної допомоги постраждалому населенню придбано легковий автомобіль, автомобіль  швидкої допомоги отримано від благодійників та передано Старобільській багатопрофільній лікарні.

Повністю укомплектовані та готові до відкриття 8 пунктів незламності: Старобільської МВА – 3; Міловської  СВА – 2; Новопсковської СВА – 2; Біловодської СВА – 1. 

Завдяки активній співпраці з міжнародними партнерами місцеві  матеріальні резерви майже на 50% поповнено без залучення коштів з місцевих бюджетів.