Прес-центр16 серпня 2023, 12:08

«Триває війна не лише за території, а й проти нашої культурної свідомості» - Артем Лисогор

Наш ворог – країна-терорист, яка веде війну не лише за території, а намагається знищити нас як націю: нашу мову, культуру, традиції, національну свідомість.

Вперше від початку повномасштабного вторгнення у Дніпрі організували театральний фестиваль «Дніпро. Театр. UA». Фестиваль об’єднав 5 регіонів: колективи Дніпропетровщини, Харківщини, Запоріжжя, Донеччини та Луганщини. Луганський обласний академічний український музично-драматичний театр став одним із його учасників та представить дві вистави: «Іх там нєт» за мотивами п’єси Alex Wood «Четверта стіна», (сюрреалістичний абсурд на 1 дію) та виставу «Хто Я?» за п’єсою Маріуса фон Маєнбурга «Бридкий», трагікомедія сучасності на 1 дію.

«Ми бачимо, що як тільки окупанти ступають на нашу землю, - заклади культури є ціллю номер один. Будівлю Луганського обласного академічного театру в Сєвєродонецьку – зруйнували прицільними танковими пострілами. Приміщення не підлягає відновленню, всю матеріально-технічну базу знищено», - зазначив голова Луганської обласної державної – начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

Луганські артисти за досвідом 2014 року вже знають як це - відновлювати все з нуля. Театр був переміщений з окупованого Луганська до Сєвєродонецька без жодної матеріально-технічної бази, але зміг відновити свою повноцінну діяльність. За період з 2014 по 2022 рік було відновлено творчий склад, репертуар, матеріально-технічну. Творчий колектив Театру за 8 років випустив понад 40 прем’єр, реалізував низку міжнародних проєктів, започаткував Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд», прийняв участь у понад 20 всеукраїнських та міжнародних фестивалях та конкурсах, відвідав з гастролями більше половини областей України.

В червні 2022 року будівлю театру було зруйновано прицільними танковими пострілами. Приміщення не підлягає відновленню, всю матеріально-технічну базу знищено, глядацька зала, адміністративні та інші приміщення – згоріли.

В серпні 2022 року колектив Театру відновив свою роботу на базі Сумського національного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. Щепкіна. в

Відтоді творчий колектив зіграв більше 50 вистав, підтримують внутрішньо-переміщених осіб та родини військових по всій країні, організовують благодійні концерти, підіймають моральний дух поранених в госпіталях та військових частинах, гастролюють Європою.

Українська культура продовжує розвиватися навіть попри війну. Це демонструє нашу незламність, єдність та мужність всьому світу.