Прес-центр2 серпня 2023, 17:08

В країні розгалужується система реабілітаційних закладів для військовослужбовців і цивільних

Начальник обласної військової адміністрації Артем Лисогор узяв участь у нараді під головуванням Міністра охорони здоров’я України Віктора Ляшка.

Першочергова увага була приділена роботі реабілітаційних медичних закладів. У Луганській області їх три: КНП ЛОР «Центр психічного здоров’я», КНП ЛОР «Луганська обласна дитяча клінічна лікарня» та КНП ЛОР «Старобільська обласна фізіотерапевтична лікарня».

Наразі вони релоковані на підконтрольну Україні територію та відновили надання реабілітаційних послуг. Заклади уклали договори з НСЗУ та працюють над зміцненням своєї матеріально-технічної бази. Адже, після деокупації області потреба у лікуванні та реабілітації громадян, у т.ч. ветеранів війни, буде дуже високою.

З урахуванням нового досвіду роботи за цим напрямом в різних регіонах України та за кордоном запроваджуються електронні картки хвороби кожного ветерана бойових дій, розробляються індивідуальні маршрути пацієнтів для проведення лікування та медичної реабілітації згідно затвердженим клінічним протоколам.

Крім того, у планах – укладення договорів з НСЗУ за напрямом реабілітаційної допомоги дітям та дорослим (як амбулаторно так і стаціонарно).

Міністр також порушив питання цільового використання автомобілів «швидкої допомоги». За його словами, громади мають визначити кількість автомобілів, виходячи з нагальної потреби. Усі інші карети екстренної медичної допомоги мають передати на потреби військових у якості «медеваків».

Саме за таким принципом використовуються 30 автомобілів невідкладної допомоги, які перебувають у розпорядженні КНП «Луганський регіональний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф».

Усі вони задіяні на виконанні окремих доручень Медичних Збройних сил України при транспортуванні поранених та постраждалих по всій території держави. Сьогодні працює п’ять бригад екстреної медичної допомоги медицини катастроф. За травень вони надали допомогу 131 особі, але навантаження зростає. Тож є нагальна потреба у додатковому транспорті.