Прес-центр22 травня 2015, 09:05

Місцевим органам влади планується надати більше прав та можливостей для застосування нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії

Органи місцевого самоврядування можуть незабаром отримати право формувати тарифи на виробництво теплової електроенергії та надання відповідних ліцензій на виробництво теплової електроенергії з альтернативних видів палива.

Про це йшлося у четвер, 21 травня, під час чергової експертної зустрічі у форматі відеоконференції між представниками семи областей і Мінрегіону України.

Експерти, представники влади, громадськості разом із керівництвом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України обговорювали проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про теплопостачання". У проекті передбачено можливість передати органам місцевого самоврядування права на видачу ліцензій і встановлення тарифів на виробництво теплової електроенергії з альтернативних видів палива.

Необхідність внесення змін до зазначеного Закону викликана тим, що сьогодні повноваження щодо встановлення тарифів та ліцензування діяльності з виробництва теплової енергії на установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії належать виключно Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики.

Внесення відповідних змін у законодавство сприятиме підвищенню енергетичної безпеки держави за рахунок енергоефективності, енергоощадності та розвитку альтернативної енергетики в житлово-комунальній сфері та дасть змогу надати місцевим органам влади більше прав та можливостей для застосування нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії

Під час обговорення подано низку пропозицій щодо вдосконалення законопроекту. Зокрема про необхідність тотального контролю теплоенергії споживачів (індивідуальні пристрої обліку), розробку та впровадження заходів із теплозбереження, необхідність встановлювати тариф на тепло на місцях, враховуючи альтернативні види палива, їх доступність і ціни у певному регіоні.