Прес-центр3 березня 2016, 17:03

Про процедуру передачі технічної документації на багатоквартирний будинок

    Згідно зі ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (далі — закон), установлено, що замовник будівництва чи попередній власник будинку зобов’язаний передати один примірник технічної документації на будинок згідно з переліком, визначеним центральним органом виконавчої влади, співвласникам в особі їх об’єднання чи особі, уповноваженій співвласниками, в передбаченому цим Законом порядку. У разі якщо об’єднання співвласників багатоквартирного будинку не створено та уповноважену особу не визначено, примірник технічної документації на будинок передається управителю, якщо його вибрано відповідно до закону.

    За відсутності документації на багатоквартирний будинок, колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку чи особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об’єднання, протягом півроку із дня державної реєстрації об’єднання відновлює її за власний рахунок.

   Спеціальної процедури передання примірника технічної та іншої, передбаченої законодавством документації на будинок,  законом не передбачено.

   З цього питання Мінрегіон надав рекомендації, що  п.п. 2.1–2.3 Правил управління будинком, спорудою, житловим комплексом або комплексом будинків і споруд, затверджених наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 02.02.2009 р. № 13, передбачено, що для приймання-передачі об’єкта в управління утворюється відповідна комісія в складі представників попереднього балансоутримувача або особи, що здійснювала управління будинком, власників, співвласників та особи, яка здійснюватиме управління будинком. Комісія визначає технічний стан об’єкта відповідно до вимог законодавства та складає акт приймання-передачі об’єкта в управління з підписанням відповідного акта та передачею документації на будинок.