Прес-центр1 червня 2015, 14:06

Реалізація права учасників АТО та членів сімей загиблих воїнів на отримання житла

Обласною військово-цивільною адміністрацією, на виконання Указу Президента України від 15 квітня 2015 року № 150 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та необхідністю вирішення нагальних питань соціального захисту та реабілітації учасників антитерористичної операції, сформовано проект Обласної цільової програми медичної, соціально-трудової реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції на 2015-2016 роки.

Основними напрямками програми є правовий захист, медичне обслуговування та реабілітація військовослужбовців, які приймали участь у проведенні антитерористичної операції, їх подальше працевлаштування, забезпечення житлом, залучення до військово-патріотичного виховання молоді тощо.

Питання забезпечення житлом учасників АТО та членів сімей загиблих воїнів є вкрай актуальним.

Слід зазначити, що відповідно до пункту 14 статті 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники АТО мають право на першочергове забезпечення житловою площею.

Вони можуть реалізувати його, якщо:

 - проживають у приміщенні, що не відповідає встановленим санітарним і технічним вимогам; 

- забезпечені житловою площею нижче за встановлений рівень; 

- хворіють на тяжкі форми деяких хронічних захворювань, у зв’язку з чим не можуть проживати в комунальній квартирі чи в одній кімнаті з членами своєї сім’ї;

- проживають: у гуртожитку; за договором піднайму житлового приміщення в будинках державного чи громадського житлового фонду чи за договором найму житлового приміщення в будинках; в одній кімнаті по дві і більше сім’ї; тривалий час за договором найму в будинках, що належать іншим громадянам на правах власності.

 Для цього потрібно:

- звернутися до відповідного відділу органу місцевого самоврядування, що здійснює зарахування на квартирний облік, для отримання бланку заяви та попередніх консультації житлово-будівельних кооперативів;

- зібрати необхідні документи та подати до відділу органу місцевого самоврядування, що здійснює зарахування на квартирний облік. 

Опісля цього, в місячний термін із дня подання усіх документів орган місцевого самоврядування має прийняти рішення про прийняття заявника на квартирний облік, про що його повідомлять письмово. Якщо рішення позитивне, у повідомленні мають бути зазначені дата взяття на облік, вид і номер черги, якщо негативне – причини відмови. Далі потрібно дочекатися своєї черги та отримати ордер на житлове приміщення.

Якщо ж житло не отримано, згідно зі статтею 481 Житлового кодексу Української РСР, існує право на грошову компенсацію за належні для отримання житлові приміщення, у розмірі, що встановлюється Кабінетом Міністрів.

Підготовлено з використаням матеріалів ІА "Україна Комунальна"