Прес-центр14 березня 2016, 18:03

Розробляється обласна програма підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб

    На Луганщині продовжується робота щодо створення обласної програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб. 11-12 березня 2016 року відбувся другий семінар за темою «Основні підходи, методологічні особливості та процес розробки стратегій та програм регіонального/місцевого розвитку», участь в якому приймали спеціалісти Департаменту.

   Семінар проводився модераторами ПРООН, які розповіли про ключові аспекти розробки регіональних програм підтримки переселенців з урахуванням стратегічного та операційного підходів, інстутиційної сталості та можливих джерел фінансування.

    Члени робочої групи обговорили питання надання соціальних, освітніх та медичних послуг внутрішньо переміщеним особам у містах та районах області. Експерт ПРООН Олена Козлюк підкреслила важливість проведення консультацій з громадськістю під час розробки та прийняття подібних документів.

     Учасники погодилися з тим, що одним із пріоритетних для вирішення питань є забезпечення переселенців житлом. Разом з тим, існує проблема щодо визначення оптимальної кількості необхідного житла через постійну міграцію внутрішньо переміщених осіб. Тому розглянуто пропозицію орієнтуватись на кількість переселенців, які працюють у кожному населеному пункті, адже прив’язка до місця роботи є гарантією постійного місцезнаходження. Одним із варіантів часткового вирішення зазначеного питання названо надання переселенцям службового або соціального житла.

     Представники громадськості, які входять в робочу групу зі створення обласної програми підтримки та адаптації внутрішньо переміщених осіб, запропонували визначити в ній низку правозахисних аспектів.  

   Наступний семінар заплановано провести у квітні поточного року, в ході якого буде представлено позитивний досвід реалізації подібних проектів.

 

За матеріалами Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації