Прес-центр29 вересня 2015, 14:09

Щодо квартирного обліку учасників АТО та надання їм житлового приміщення

Забезпечення житлом учасників антитерористичної операції (АТО) та їх родин на сьогоднішній день є важливим  питанням. 

Мінрегіон України надав роз'яснення щодо квартирного обліку учасників АТО та надання їм житлового приміщення.

Постановою Кабінету Міністрів України  від 20.08.2014 № 413 затверджено Порядок надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

Згідно зі статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасникам бойових дій (статті 5, 6) надається така пільга як першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов. Учасниками бойових дій визнаються, зокрема особи, що брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення.

Розподіл і надання житлових приміщень здійснюється згідно з Житловим кодексом Української РСР (далі - Кодекс) та Правилами обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм житлових приміщень в Українській РСР, затвердженими постановою Ради Міністрів УРСР та Укрпрофради від 11.12.1984 № 470 і відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування.

При цьому зазначаємо, що згідно зі статтею 31 Кодексу право на одержання у користування жилого приміщення в будинках державного або громадського житлового фонду мають громадяни, які потребують поліпшення житлових умов та перебувають на обліку потребуючих поліпшення житлових умов.

Статтею 34 Кодексу визначено підстави для визнання громадян  такими, що потребують поліпшення  житлових умов.

Жилі приміщення надаються у порядку черговості. З числа громадян, взятих на облік потребуючих поліпшення житлових умов, складаються списки осіб, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень (стаття 43 Кодексу).

Відповідно до статей 45 та 46 Кодексу визначено громадян, яким у першу чергу надаються жилі приміщення та поза чергою. Громадяни, які мають право на позачергове одержання жилих приміщень, включаються до окремого списку.

Враховуючи вищезазначене, першочергове надання житла учаснику АТО та його сім’ї можливе за умови перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, наявності документа, що підтверджує пільгу (посвідчення учасника бойових дій); фінансування видатків для забезпечення таких громадян житлом.

Разом з тим, повідомляємо, що згідно зі статтею 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» питання обліку громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, розподіл та надання відповідно до законодавства житла належить до комунальної власності є повноваженнями органів місцевого самоврядування.

                                                                                                                                                                                                                          За матеріалами прес-служби  Мінрегіону України