Прес-центр20 лютого 2018, 09:02

20 лютого – День пам’яті Героїв Небесної Сотні

Чотири роки тому у цей день відбулась одна з найкривавіших подій у сучасній історії нашої держави.

Колишня влада усвідомлюючи, що контроль та ініціативу під час подій Євромайдану остаточно втрачено, намагалася зберегти свою диктатуру.

Уранці 20 лютого 2014 року під час захоплення демонстрантами Жовтневого палацу та Українського дому співробітники «правоохоронних органів» застосували зброю проти майданівців.

На відео, що облетіли увесь світ, розгорнулася найкривавіша трагедія посеред столиці України. Під щільною вогняною стіною з куль, не шкодуючи власного життя, активісти на ношах виносять з бійні тіла поранених та загиблих побратимів. Кров невинних, що багрянцем лилася на бруківку Інститутської, стала великою червоною крапкою у історії влади Януковича та його поплічників.

Упродовж протистояння у центрі Києва 18-21 лютого у шаленому герці віддав своє життя 71 поборник ідей демократії, прав і свобод людини та європейського майбутнього України.

Останні події Майдану, що не сходили з екранів телевізорів України, не могли залишити байдужими нікого з-поміж наших співгромадян. Незламність та відданість ідеалам революції Гідності Героїв Небесної Сотні спонукали владних функціонерів втекти до Росії.

Це сталося 22 лютого 2014 року. Революція перемогла. Попри всю жорстокість та поневіряння, побиття студентів та міліцейські катування непокірних, наклепи та розстріли.

З перемогою Майдану Росія не полишила спроби чинити тиск на Україну, підтримуючи сепаратистські настрої на сході та півдні держави, анексувавши Кримський півострів та розпочавши широкомасштабну військову кампанію на Донбасі.

У цій війні проти нашого суверенітету тисячі синів та доньок з числа української землі приєдналися до пантеону сучасних героїв.

У вирі цих бурхливих подій держава зміцнила свою обороноздатність, а естафету майданівців підхопили добровольці та волонтери.

Євромайдан як подія став рушійною силою у масштабних державних реформах, спрямованих на підтримку прав і свобод громадянина, покращання соціальних гарантій, боротьбу з корупцією на всіх рівнях.