Прес-центр22 cічня 2018, 10:01

22 січня відзначають День Соборності України

Цього дня 99 років тому на Софійській площі у Києві було оприлюднено Універсал про об'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки у соборну Україну.

Акт Злуки утілив у собі давню українську мрію про єдність, свободу і незалежність.

Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити нашу країну її сусіди, набула цілком ясні обриси.

«Сьогодні, відзначаючи і переосмислюючи події Української революції 1917-1921 років, ми маємо не тільки проводити історичні паралелі, а й зробити все для уникнення історичних помилок. Головною цінністю держави і запорукою успішного спротиву зовнішній агресії є національна єдність», – відзначив Юрій Гарбуз.

Дійсно, останнім часом, коли Луганщина розділена діями країни-агресора, значимість проголошеного майже століття тому Акта Злуки набуває нового сенсу.

На прискорення цих процесів спрямовані й проекти «Луганщина у нас одна» та «Змінимо країну разом», які започаткував очільник області.

У тому числі й завдяки цим проектам руйнуються стереотипи та міфи, які існували між Сходом та Заходом нашої держави.

Також 29 січня минає 100 років героїчного бою під Крутами, що відбувся під час наступу більшовицьких військ на Київ та став символом стійкості і патріотизму української молоді.

От і сьогодні наші хлопці ризикують життям заради майбутнього України – її територіальної цілісності.

«Наша земля з епіцентру бойових дій, з місця, де знайшли вічний спочинок тисячі кращих синів і доньок нашої країни, має стати справжнім світанком України, місцем її відродження і слави!» – наголосив Юрій Гарбуз.