Прес-центр7 вересня 2017, 14:09

Нові законодавчі ініціативи Міністерства у сфері містобудування

Сьогодні Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства було схвалено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері містобудування» та проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту речових прав на об’єкти незавершеного будівництва та майбутні об’єкти нерухомості».

Вказані законопроекти були розроблені за ініціативи Міністерства у плідній співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства та Офісом ефективного регулювання BRDO.

Серед ключових змін запропонованих зазначеними законопроектами слід відмітити наступні нововведення:

З метою покращення бізнес-клімату в Україні та підвищення позицій України у рейтингу Doing Business створюється єдиний порядок присвоєння адреси об’єкту будівництва та запроваджується компенсація ризиків за результатами роботи відповідальних виконавців робіт шляхом участі у фондах фінансування будівництва або страхування професійної відповідальності виконавців робіт у сфері містобудування;
Встановлення чіткої процедури ліцензування господарської діяльності у будівництві. Зокрема, визначення повноважень органу ліцензування, механізму надання ліцензії, чітких підстав для зупинення дії ліцензії та порядку відновлення дії зупиненої ліцензії деталізація підстав для надання суб’єкту будівельної діяльності терміну на усунення порушень, пов’язаних з додержанням ліцензійних умов, тощо.
З метою подальшої децентралізації та передачі максимальної кількості функцій і повноважень із загальнодержавного на місцевий рівень запропоновано здійснити передачу функцій контролю за проведенням обстеження об’єктів та реалізацією заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації виконавчим органам сільських, селищних, міських рад. Запропоновані зміни дозволять місцевій владі контролювати повний «життєвий» цикл об’єктів будівництва.

 

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України