Прес-центр3 грудня 2009, 16:12

Голодомор 1932-1933 років

В центрі міста Луганськ 28 листопада 2009 року відбулася всеукраїнська акція «Засвіти свічку». В ній взяли участь керівники Луганської області, представники громадськості та студенти навчальних закладів Луганщини. Перед початком всеукраїнської акції вони поклали квіти до Пам’ятного знаку жертвам голодоморів у луганському сквері Пам’яті та провели на площі Героїв Великої Вітчизняної війни обласний мітинг-реквієм .

Перед присутніми на площі Героїв Великої Вітчизняної війни виступили голова облдержадміністрації Олександр Антіпов, доцент кафедри історії України Луганського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка, член обласної редколегії науково-документального видання «Реабілітовані історією» Семистяга Володимир Федорович та директор Державного архіву Луганської області Старовойтов Микола Михайлович.

У своїй промові директор Державного архіву Луганської області Старовойтов зазначив, що велику роботу проводять архівісти Луганської області з виявлення документів, які підтверджують факт Голодомору 1932-1933 років на Луганщині. «Це велика трагедія, яка забрала тисячі життів безвинних людей. Заборона голоду як явища, заборона будь-якої інформації про нього були складовою політики правлячої партії у 30-х та 40-х роках XX століття. Це наклало негативний відбиток на фіксацію фактів нестачі продовольства, голодування, смертності тощо».

Старовойтов звернув увагу на подвиг завідувачки ЗАГС Михайловської Марії Петрівни, яка в книзі записів громадянського стану про смерть 1933 року м. Старобільськ зробила запис «голодна смерть», «голодна хвороба» померлих дітей-утриманців дитячого будинку м. Старобільськ віком від 2-х тижнів до 12 років, усього 38 осіб. Він звернувся до молоді з закликом не бути байдужими до минулого, пам’ятати історію свого народу.
«Ми, архівісти, зберігаємо документи про Голодомор 1932-1933 років на Луганщині, щоб донести інформацію до нинішнього та наступних поколінь», – сказав директор архіву.