Прес-центр21 квітня 2010, 13:04

Колегія

21 квітня відбулося позачергове засідання колегії Державного архіву Луганської області з розглядом питання «Охорона праці в Державному архіві Луганської області»

В засіданні взяв участь головний інспектор з охорони праці Луганської державної інспекції промислової безпеки і охорони праці в соціально-культурній галузі територіального управління держпромнадзору в Луганській області Ватєтін Є. Ю.
 
Колегію відкрив директор Держархіву Старовойтов М.М., який доповів про стан охорони праці в архіві та провів позаплановий інструктаж.
 
Під час колегії відповідальний за електробезпеку в Держархіві провів інструктаж з електробезпеки.
 
Після завершення колегії інспектор з охорони праці державної інспекції проінформував увесь колектив Держархіву про значення плакатів з безпеки праці та промислової санітарії, розміщених на стенді з охорони праці у вестибюлі архіву.
 
Доповідь директора Держархіву Старовойтова М.М.
 
Шановні колеги!
Шановні гості!
 
З метою привернення уваги суспільства та органів державної влади до питань охорони праці Указом Президента України від 18 серпня 2006 року в Україні встановлено День охорони праці. З 22 по 28 квітня 2010 року в Україні проходить Тиждень охорони праці.
Для здійснення заходів з охорони праці в Державному архіві призначений відповідальний за стан охорони праці, який пройшов навчання та перевірку знань законодавчих актів з охорони праці, гігієни праці, надання першої допомоги потерпілим у Головному науково-методичному центрі Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці.
У Державному архіві здійснюється робота зі створення нормативно-методичної бази з охорони праці. Відповідно вимог Правил охорони праці в архівних установах України розроблені та затверджені інструкції вступного та первинного інструктажу, інструкція для користувачів персональним комп'ютером.
Колективний договір, складений між адміністрацією та трудовим колективом, включає розділ з охорони праці та здоров'я. Згідно з угодою адміністрація організовує комплектування та наявність засобів індивідуального захисту (миючі засоби і халати).
У посадові інструкції працівників архіву включено питання з охорони праці в рамках покладених завдань та функціональних обов'язків.
У листопаді 2009 року санітарно-епідеміологічною станцією міста проведено атестацію робочих місць старших зберігачів фондів і провідних реставраторів. За результатами досліджень складено протокол.
У Державному архіві визначена категорія співробітників, яка підлягає проходженню періодичного медичного огляду.
При прийомі на роботу співробітники проходять вступний і первинний інструктаж з охорони праці на робочому місці. Один раз на півроку всі співробітники проходять інструктаж з охорони праці, про що робиться відповідний запис у журналі. У зв'язку з надзвичайною ситуацією в лікарні № 7, у березні 2010 року проведено позаплановий інструктаж з працівниками архіву. Ліфтери проходять інструктаж 1 раз на квартал. Студентам, при проходженні практики, проводиться інструктаж з охорони праці.
У вестибюлі архіву оформлений куточок охорони праці, на якому розміщені плакати з безпеки праці та виробничої санітарії.
За результатами перевірки науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці Державним архівом розроблено план заходів для усунення виявлених порушень та недоліків.
Директор і заступник директора Державного архіву пройшли навчання в Головному науково-методичному центрі Національного науково-дослідного інституту промислової безпеки та охорони праці.
У Державному архіві призначено відповідального за справний стан і безпечну експлуатацію електрогосподарства, який пройшов спеціальне навчання. Раз на півроку діелектричні рукавички електрика та ліфтерів здаються на держповірку для визначення придатності їх у роботі.
У двох адмінбудинках архіву проведено обстеження стану електромереж. За результатами перевірки складено звіт про перевірки опору контуру заземлення, опору ізоляції проводок.
З метою забезпечення безпеки усі верстати, які не використовуються в роботі, були від’єднанні від електромережі, про що складено акт.
У зимовий період всі підходи до архіву очищаються і посипають сіллю та піском.