Прес-центр30 липня 2009, 09:07

Статті у пресі

 

Пасько Л. Зберігання документів - справа відповідальна // Вісник Старобільщини. - № 47-48. - 12 червня 2009  
Мало хто з вас не замислювався над впорядкуванням та зберіганням документів, що створюються під час діяльності підприємств, організацій установ. Їхнє зберігання - це дуже не­легка справа. Хочу нагадати, що існу­ють правила накопичення і зберіган­ня документів. Для всіх підприємств, установ, організацій України встанов­лено єдиний порядок роботи з доку­ментами від їх створення  в діловодстві до передавання на постійне або тим­часове зберігання до архівних установ. Відповідальність за збереження до­кументів несе власник або посадова особа, яка керує підприємством.
Для того, щоб знати строки збері­гання документів, на підприємстві не­обхідно скласти номенклатуру справ. Це систематизований перелік най­менувань справ, створюваних у діло­водстві установи, оформлених у відпо­відному порядку із зазначенням строків зберігання. Знищити ж доку­менти, строк зберігання яких закінчив­ся, можна після погодження акту про знищення з архівним відділом Старобільської райдержадміністрації.
Архівний відділ Старобільської районної державної адміністрації в межах своєї компетенції забезпечує на території району реалізацію дер­жавної політики у сфері архівної спра­ви та діловодства, поповнення Національного архівного фонду документами, що мають місцеве значення, веде їх облік, відповідає за зберігання та використання.
А ось губити або просто викидати документи я б не радила. Бо, по-перше, перевірки контролюючих органів можуть зробити свої висновки. По-друге, існує адміністративна відповідальність у вигляді штрафів (ст. 921 КпАП) за недбале зберігання, незаконне знищення тощо. По-третє, існує і карна відповідальність - штрафи, позбавлення волі (ст.ст. 298, 357 ККУ) - за навмисне знищення, пошкодження, приховування офіційних документів.
Час швидкоплинний. Мине кілька років, і нинішні події важко буде відновити без документів, а документи з особового складу - це доля кожного з нас. Тож давайте подбаємо про повагу до людей, які раніше працювали на ваших підприємствах і працюють тепер. По досягненню певного віку всім без винятку будуть потрібні документи для забезпечення заслуженого відпочинку. Щоб не довелось людині, яка чесно відпрацювала, долати безліч інстанцій у пошуках документів для оформлення пенсії через чиюсь недбалість і байдужість, треба зберігати документи належним чином.