Прес-центр26 листопада 2009, 08:11

Виставка

 

       У Державному архіві Луганської області 24 листопада 2009 року відбулося відкриття документальної виставки «Голодомор 1932-1933 років на Луганщині».

       Виставку відкрив директор Державного архіву Луганської області Старовойтов М.М., який розповів студентам II курсу історичного факультету Луганського національного університету імені Тараса Шевченка (47 особам) про документи архіву, які підтверджують факт голодомору 1932-1933 років у містах і селах Луганської області.

       Зокрема, Старовойтов звернув увагу на книгу записів громадянського стану про смерть 1933 року м. Старобільськ, в якій завідувачкою ЗАГС Михайловською М.П. було зроблено запис «голодна хвороба», «голодна смерть» померлих дітей-утриманців дитячого будинку м. Старобільськ віком від 2-х тижнів до 12 років, усього 38 осіб. Марія Петрівна Михайловська мужньо зазначила дійсну причину смерті за що була репресована і засуджена на 10 років увязнення. У листопаді 2008 року Михайловська була посмертно відзначена державною нагородою - орденом «За мужність», як одного із гідних представників регіону, які чинили опір діям влади.

       Велику зацікавленість у студентів визвала демонстрація постанов, звітів, інформаційних зведень владних органів, доповідних записок, свідчень очевидців, які висвітлюють передумови виникнення голодомору та його наслідки.