Прес-центр11 червня 2009, 15:06

Засідання колегії Державного архіву Луганської області

Доповідь директора Державного архіву Луганської області на засіданні колегії Державного архіву Луганськї області 

11 червня 2009 року
 
Шановні колеги!
Шановні члени колегії!
 
У сучасних умовах дефіциту фінансування, коли не вистачає коштів на придбання нового обладнання для зберігання документів перед архівістами області стоїть нелегка задача — зберегти архівні фонди Луганщини.
Сьогодні на засіданні колегії ми розглянемо стан пожежного та охоронного режимів архівних приміщень районних державних адміністрацій, міських та районних рад, підприємств, установ, організацій області.
За останні роки в цьому напрямку проведена значна робота. Так, впродовж останніх двох років пожежною сигналізацією було обладнано сховища 19 архівних установ. Якщо у 2007 році охоронну сигналізацію було встановлено тільки в архівному відділі Новоайдарської райдержадміністрації, то впродовж 2008 року охоронною сигналізацією оснащено 16 архівних установ області. І це тільки статистичні показники, за кожною цифрою - велика робота.
Збереженості документів приділяється велика увага. Питання охоронно-пожежного режиму щорічно розглядається колегією Державного архіву Луганської області і завжди актуально, особливо напередодні літніх пожежонебезпечних місяців.
Оцінюючи проблему забезпечення збереженості документів Національного архівного фонду можна привести таку статистику по Україні:
до «чорного списку» пограбованих українських архівів входять Центральний державний архів України м. Львів (вкрадено 369 справ з 70 фондів), Державний архів Львівської області (вкрадено 520 справ з 43 фондів), Державний архів Одеської області (вкрадено 327 справ з 2 фондів), Державний архів Миколаївської області (вкрадено 4 справи), Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України (картини і малюнки, особисті речі О.Корнійчука). Згадаємо, страшенну катастрофу у Кам'янець-Подільському архіві, від пожежі безповоротно втрачені безцінні скарби з історії української нації. Ви можете зауважити, що це стосується тільки Центральних та обласних архівів. Але, вже у січні 2008 року було зухвало пограбовано архівний відділ Броварської районної державної адміністрації Київської області та трудовий архів району. Викрадено 13504 справи Національного архівного фонду та 621 справу з особового складу, зокрема частину документів складали підтвердження права власності на землю.
Означені явища є свідченням передкризового стану, що можуть призвести до непоправних втрат документів Національного архівного фонду.
Дозвольте нагадати, що відповідальність за пожежну безпеку архівних установ несуть їх керівники, які відповідальні за створення оптимальних умов для зберігання архівних документів. Ці умови передбачають встановлення відповідних нормативних вимог до архівних будівель, приміщень і сховищ архіву, засобів і режимів зберігання архівних документів.
Приміщення Державного архіву області, у тому числі архівосховища обох будівель, обладнані охоронною сигналізацією. Пульт контролю знаходиться на посту охорони архіву. При пошкодженні цілісності охоронної сигналізації на посту чергового спрацьовує звукова сигналізація і на табло висвітлюється номер приміщення. З метою виключення проникнення сторонніх осіб до Державного архіву на вікнах і дверях першого та другого поверху установлено грати.
При проведенні перевірки організації охоронного режиму Державного архіву області встановлено, що в кінці робочого дня всі архівосховища, приміщення, аварійні та запасні виходи будівель опечатуються. Цілодобово діє пост охорони. У робочий час архівосховища закриті на замки, ключі від дверей знаходяться у відповідальних осіб.
В Державному архіві розроблена і узгоджена з органами держпожнагляду області інструкція з пожежної безпеки. Розроблено необхідні інструкції, плани евакуації документів на випадок виникнення надзвичайної ситуації та поетажні схеми евакуації. В архіві визначені відповідальні за пожежну безпеку сховищ і робочих кімнат, проводяться обстеження протипожежного стану приміщень. Усі співробітники архіву 1 раз в півроку проходять інструктаж з пожежної безпеки.
В Державному архіві області є автоматизована станція пожежогасіння, на всіх поверхах встановлена тривожна кнопка. Охоронно-пожежна сигналізація в робочому стані, підключена до пульту охорони архіву та органів пожежного нагляду області. Архів оснащено 70 вуглекислотними вогнегасниками. Евакуаційні шляхи вільні, двері евакуаційних виходів зачиняються лише на внутрішні запори, які легко відмикаються. У коридорах встановлені символічні зображення знаків «вихід». Остання дата перевірки представниками органів держпожнагляду області – квітень поточного року.
Державний архів Луганської області неодноразово направляв в райони та міста доручення голови обласної державної адміністрації щодо обладнання приміщень пожежною та охоронною сигналізаціями.
Згідно протокольного доручення голови обласної державної адміністрації від 17 лютого 2009 року «Про недоліки у роботі щодо збереження національних архівних цінностей України» необхідно встановити охоронну сигналізацію в архівних відділах Біловодської, Білокуракинської, Марківської, Новопсковської, Попаснянської, Станично-Луганської райдержадміністраціях та Брянківської, Краснодонської, Лисичанської, Первомайської міських рад. Не обладнано охоронною сигналізацією трудові архіви Біловодського, Марківського, Міловського, Попаснянського, Сватівського, Троїцького районів та міста Первомайська. Зараз вирішується питання щодо обладнання трудового архіву Троїцького району охоронно - пожежною сигналізацією.
Охоронний режим архівів забезпечуються не тільки шляхом обладнання будівель засобами охоронної сигналізації але і організацією постів охорони. Так, без фізичної охорони залишаються архівні відділи Кремінського району та міст Антрацита, Кіровська, Ровеньки, трудові архіви Біловодського, Кремінського, Слов’яносербського, Троїцького районів та міста Антрацита.
Особливе занепокоєння викликає охоронний режим трудового архіву Біловодського району, де відсутні як охоронна сигналізація так і фізична охорона. Окрім цього в трудовому архіві відсутня пожежна сигналізація. Я ще раз застерігаю керівника цього району.
Рівень пожежної безпеки архівних приміщень області забезпечується шляхом організаційних, технічних та інших заходів, спрямованих на попередження пожежі, забезпечення безпеки людей, зменшення можливих втрат архівних документів. Впродовж останніх двох років огляди протипожежного стану проведено практично в усіх архівних відділах районних державних адміністрацій, міських та районних рад, окрім трудових архівів Краснодонського і Кремінського районів. За встановленими приписами повинні проводитись відповідні заходи.
При оснащенні архівосховищ системами пожежогасіння чи вогнегасниками перевага віддається використанню вогнезахисних речовин, що не мають побічної руйнівної дії на документи (піна, вуглекислота тощо). Приміщення архівів повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння: вогнегасниками, ящиками з піском, бочками з водою, які використовуються для локалізації та ліквідації пожеж на їх початковій стадії. Архівні установи укомплектовані вогнегасниками у повному обсязі, окрім архівного відділу Лисичанської, Луганської та Сєвєродонецької міських рад. Нагадую, що пожежні щити, інвентар, вогнегасники за своїм розміщенням не повинні перешкоджати можливій евакуації.
В архівних установах розроблені та затверджені інструкції про порядок забезпечення пожежної безпеки та плани евакуації людей і архівних документів, які обов’язково узгоджуються з державним пожежним наглядом і затверджуються керівником архівної установи. Плани евакуації розміщуються на видному місці. Для працівників архівних установ проводяться інструктажі з питань пожежної безпеки.
Безпеку під час евакуації людей та архівних документів забезпечують шляхи евакуації. Провівши аналіз наданої інформації встановлено, що проходи, коридори, сходи в архівнихих установовах вільні, знаходяться у задовільному стані. Згідно правил пожежної безпеки двері запасних виходів повинні замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються.
Для відокремлення сховищ від сусідніх приміщень в архівах встановлюються протипожежні двері. Узагальнюючи інформацію про наявність протипожежних дверей в архівах встановлено, що в архівних відділах Алчевської, Брянківської, Первомайської, Сєвєродонецької, Стахановської міських рад та трудовому архіві Свердловської міської ради протипожежні двері відсутні. В інших архівах найчастіше двері оббиті металом.
Електричні мережі та електрообладнання архівних установ, опалювальні установки повинні відповідати протипожежним вимогам. У приміщеннях архівних установ забороняється застосовувати нагрівальні електроприлади (кип’ятильники, чайники). Хочу відмітити, що в архівних установах області своєчасно проводиться замір опору ізоляції електричних мереж та електроустановок. У зв’язку з тим, що в архівних відділах Антрацитівської районної державної адміністрації та Сєвєродонецької міських рад такі роботи проводились відповідно у 2006 та 2007 роках, є необхідність передбачити замір опору ізоляції у поточному році.
Згідно проведеного аналізу встановлено, що стан комунікаційних мереж архівних установ знаходиться в задовільному стані. Як правило всі архівні установи обладнані мережею теплозабезпечення, мережі водопостачання та водовідведення найчастіше відсутні. В архівному відділі Попаснянської районної державної адміністрації та трудовому архіві система вентиляції потребує заміни. Станом на 1 травня 2009 року архівні установи області забезпечені коштами для утримання інженерних мереж та комунікацій, пожежної та охоронної сигналізації у сумі 65 тис. грн.
Державний архів Луганської області велику увагу приділяє стану пожежної безпеки сховищ архівних підрозділів установ, організацій, підприємств.
Так, за результатами комплексної перевірки організації архівної справи у Головному управлінні МНС України в Луганській області встановлено, що забезпечення збереженості документів архіву відповідає правилам та вимогам, встановленим чинним законодавством. Головне управління МНС України в Луганській області має архівосховище обладнане комбінованими стелажами встановленого зразка, які оброблені вогнезахисним розчином. Архівосховище обладнано приладами примусової вентиляції, нерозстібними гратами на вікнах, світлонепроникними шторами, охоронно-пожежною сигналізацією, вогнегасником, сейфом, гігрометром. Кабінет співробітників відокремлений від архівосховища та обладнаний охоронно-пожежною сигналізацією, вогнегасником.
Сховище архіву віддалене від виробничих, складських, лабораторних та інших побутових приміщень, пов’язаних із зберіганням або застосуванням вогненебезпечних, хімічних речовин, і не має з ними спільних вентиляційних каналів. Приміщення архіву має запасний вихід. Зовнішні двері приміщень металеві, у неробочий час вони опечатуються. Печатка разом з ключами від приміщення архіву зберігаються у чергового.
У приміщеннях архіву електропроводка прокладена у трубопроводі. Застосовуються освітлювальні лампи у вибухозахищеному виконанні. Електрощити та інше розподільне електрообладнання встановлено за межами приміщень архіву. За пожежною безпекою приміщення архіву віднесено до категорії «В».
План та схема евакуації архіву, інструкція, затверджені в установленому порядку.
Це приклад ідеального стану пожежно-охоронної безпеки архівного підрозділу та забезпечення повноцінного захисту архівних документів установи.
Можна відмітити задовільний стан пожежної безпеки сховищ архівних підрозділів таких організації, як:
- Головне управління статистики у Луганській області;
- Управління Національного банку України;
- Головне управління Держказначейства України у Луганській області;
- Головне управління Пенсійного Фонду України в Луганській області;
-  Державна організація Луганська обласна державна телерадіокомпанія та ін.
Викликає занепокоєння стан пожежної безпеки сховищ архівних підрозділів в таких організаціях:
- Луганська обласна організація Всеукраїнської спілки автомобілістів;
- Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
- Головне управління економіки обласної державної адміністрації;
- Луганське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України;
- Територіальна державна інспекція праці у Луганській області;
- Державна інспекція з контролю за цінами в Луганській області.
Підводячи підсумок свого виступу хочу зазначити, що у долонях архівістів зберігається історія нашого регіону. Ми не повинні забувати про головне завдання архівістів – зберегти. Тільки створивши належні умови для зберігання документів, ми зможемо повністю присвятити себе виконанню другого основного завдання – удоступнити їх інформацію.
 
 
Дякую за увагу.