Прес-центр10 березня 2011, 14:03

Засідання колегії (відео)

Проведено розширене засідання колегії Державного архіву Луганської області, присвячене підбиттю підсумків роботи архівних установ області у 2010 році та їх завданням на 2011 рік | Завантажити відео »

   Протягом 2010 року Державний архів та архівні установи Луганської області зосередили свої зусилля на виконанні основних завдань у сфері архівної справи і діловодства.
  За результатами роботи у 2010 році колектив Державного архіву нагороджено Почесною грамотою Луганської обласної державної адміністрації та обласної ради.
  Протягом року вжито заходів щодо створення оптимальних умов для зберігання документів.
 З метою посилення пожежної безпеки в установах усіх рівнів спільно з органами пожежного нагляду проведено перевірки протипожежного стану приміщень, архівосховищ, технічного стану електромереж та електроустаткування. Встановлено пожежну сигналізацію в сховищі архівного відділу Сєвєродонецької міської ради та охоронну сигналізацію в архівному відділі Первомайської міської ради. Ремонт пожежної сигналізації проведено у архівних відділах Алчевської та Краснодонської міських рад, охоронної - в архівному відділі Алчевської міської ради.
  Протягом 2010 року було продовжено роботу з забезпечення охоронно-пожежного режимів в Державному архіві. Так, згідно з правилами протипожежної безпеки проведено технічне обслуговування вуглекислотних вогнегасників, перевірено стан пожежної сигналізації разом з представником ТОВ «ВК Пожежне спостереження - Луганськ», проведено перевірку системи вентиляції, стану пожежних кранів та пожежних рукавів, проведено чергове перезаряджання вогнегасників. Для забезпечення запобігання крадіжок та псування документів, а також запобігання проявам корупції з боку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, у читальних залах обох будівель Держархіву та кімнаті, де ведеться особистий прийом громадян, встановлено систему відеоспостереження.
  У минулому році архівними установами проведено значну роботу щодо формування Національного архівного фонду з метою забезпечення суспільства історично значимою інформацією. На постійне зберігання до Державного архіву надійшло 9586 справ до архівних відділів – 11748 справ Національного архівного фонду, та 13777 документів з особового складу ліквідованих підприємств.
Станом на 1 січня в Державному архіві Луганської області зберігається 1 473 070 документів Національного архівного фонду, в архівних відділах райдержадміністрацій та міських рад – 250 310. Документів з особового складу в архівних відділах налічується 303 378 од. зб., в трудових архівах - 159 708 од.зб.
2010 рік відрізнявся подальшим зростанням кількості запитів, що надходять на виконання до архівних установ. Архівними установами області виконано 50 тисяч запитів, з них Державним архівом – 3516, архівними відділами – 28121, трудовими архівами – 18373.
  Основні питання, які порушувалися у запитах громадян - це підтвердження трудового, пільгового стажу роботи, розмір заробітної плати, громадянський стан, питання майнового характеру: виділення земельного наділу під індивідуальне будівництво, отримання житла, посвідчення куплі-продажу нерухомості, звернення щодо встановлення статусу населених пунктів, їх перейменування, отримання інформації про місце зберігання документів ліквідованих підприємств, установ, організацій.
  У приміщенні Держархіву Луганської області організовано виставки, за якими проведено тематичні екскурсії: «Документальні свідоцтва Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.», присвячена 65-річчю Перемоги у Великій Вітчизняній війні, «Державні символи України», «З нагоди відзначення 66-ї річниці визволення України від фашистських загарбників», «Православна Луганщина очима архівних документів».
  Державним архівом Луганської області з Луганською обласною державною телерадіокомпанією та Луганським кабельним телебаченням підготовлено 3 радіопередачі та 8 телесюжетів.
   Підготовлено публікації: «Остарбайтеры. Познавшим фашистскую неволю посвящается», «Истинные хранители истории», на сайті інформаційного агентства схід-інфо розташовано 3 інформації.
  Протягом року в Державному архіві Луганської області було проведено виробничі та переддипломні практики для студентів Луганського національного педагогічного університету ім. Тараса Шевченка та Східноукраїнського національного університету ім. Володимира Даля.
    Для студентів прочитано лекції та проведені практичні заняття.