Прес-центр7 липня 2010, 15:07

Звіт Державного архіву Луганської області за І півріччя 2010 року

 

     7 липня у приміщенні Держархіву області відбулась нарада за підсумками роботи архіву у І півріччі 2010 року.
    Протягом звітного періоду до Державного архіву області надійшло 1810 запитів громадян та юридичних осіб. З них виконано 1546 запитів, надано 1874 довідки. Керівництвом архіву на особистому прийомі прийнято 141 особу.
    Від Урядової «гарячої» телефонної лінії Соціального контактного центу Луганської облдержадміністрації та від Урядової «гарячої» телефонної лінії Державного комітету архівів України надійшло 2 запити, які було виконано в строк.
Для поліпшення роботи із зверненнями громадян в Держархіві області проведено наступні заходи:
 
У вестибюлі архіву оновлено інформаційну дошку на якій відвідувачам доступна інформація про графік особистого прийому громадян керівництвом Державного комітету архівів України, графік особистого прийому громадян керівництвом Державного архіву Луганської області (затверджено наказом від 11 травня 2010 року № 32-од), перелік ліквідованих установ, документи з особового складу яких зберігаються в архіві, перелік ліквідованих установ м. Луганська, документи з особового складу яких зберігаються у правонаступників, зразки заяв для наведення довідок.
   На сайті Луганської облдержадміністрації на офіційній веб-сторінці Державного архіву Луганської області у розділі «Звернення громадян» розміщено інформацію щодо порядку звернення громадян, графік особистого прийому громадян керівництвом Держархіву Луганської області, зразки заяв для отримання довідки в архіві, списки ліквідованих підприємств, статистичні дані щодо тематики запитів, які надійшли до архіву, їх кількісні показники.
     Розроблено Порядок користування документами НАФ, що належать державі, територіальним громадам у Державному архіві Луганської області.
     Проведено додаткове виявлення, складено перелік документів та їх оцифровування до 65-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Підготовлено і відкрито у Державному архіві Луганської області документальну виставку «Документальні свідоцтва Великої Вітчизняної війни 1941-1945 рр.». У газеті «Молодогвардеец» № 18 від 5 травня 2010 року розміщено статтю за архівними документами «Остарбайтеры. Познавшим фашистскую неволю посвящается».
     Підготовлено і записано 3 радіопередачі, які вийшли в ефірі Луганської ОДТРК.
За документами архіву підготовлено он-лайнову виставку «До Дня пам'яті жертв політичних репресій присвячується...», яка розміщена на веб-сторінці Держархіву Луганської області. За документами ЦДКФФА України ім. Г.С. Пшеничного, РДАКФД, РДВА, ДАСО підготовлено і розміщено на веб-сторінці архіву виставку «Жизнь как подвиг» з нагоди відзначення 90-річчя від дня народження тричі Героя Радянського Союзу маршала авіації Кожедуба І.М.
     Протягом І півріччя проведено 2 оглядові екскурсії для учнів 11 класу ПЗ «Луганської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів «Бейт Менахем» та для студентів V курсу спеціальності «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія» Луганського державного інституту культури і мистецтв. 4 тематичні екскурсії для студентів Східноукраїнського національного університету
ім. В. Даля, студентів Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка та для співробітників музею історії та культури міста Луганська.
     Відповідно до Програми здійснення контролю за наявністю, станом і рухом документів НАФ на 2009-2019 роки у І півріччі 2010 року перевірено 8323 одиниці зберігання.
     Відремонтовано 2960 аркушів, оправлено 120 газетних підшивок та 407 справ. Виконувалась робота з удосконалення систематичного каталогу: внесено до каталогу 5059 карток, 3966 карток переведено на нову систему класифікації, пересистематизовано 3891 картку. Складено книгу обліку закаталогізованих фондів за каталожними картками, з метою уточнення паспортних даних.
     Проводилась робота з удосконалення описів первинних парторганізацій Артемівського району міста Луганська. Прийнято виборчу документацію з виборів Президента України 2010 року.
На протязі І півріччя 2010 року продовжувалась робота з ведення та редагування списків юридичних та фізичних осіб, що відносяться до зони комплектування Державного архіву Луганської області.
Складено схеми систематизації фондів особового походження.
     Здійснено 19 перевірянь роботи архівних підрозділів підприємств, установ, організацій, з них: комплексних – 5, контрольних – 8, тематичних – 6. На двох засіданнях ЕПК було схвалено та погоджено номенклатур справ на 11134 статті, описів на 37822 справи та актів про вилучення для знищення документів, не внесених до НАФ, на 9142позиції.
     Протягом звітного періоду проведено 2 засідання колегії Держархіву області та 3 засідання Науково-методичної ради. За підсумками роботи архівних установ області видано Статистичний збірник. За І квартал поточного року видано Інформаційний збірник Державного архіву області.
     Співробітники архіву взяли участь у щорічному Всеукраїнському конкурсі «Кращий державний службовець» та відвідали семінар, який було організовано Державним комітетом архівів України за тематикою: ”Про організацію роботи читальних залів державних архівів”.
     Надано методичну та практичну допомогу підприємствам, установам та організаціям, керівникам архівних установ області.
    З 14 по 18 червня 2010 року робочою групою фахівців Державного комітету архівів України проводилась комплексна перевірка діяльності Державного архіву Луганської області.
 
     Видатки на утримання Державного архіву Луганської області у I півріччі 2010 року за рахунок коштів загального фонду затверджено у сумі 661833 гривень, в т.ч.:
  - на заробітну плату затверджено 356078 грн та на нарахування на заробітну плату 130030 грн. Кошти використано в повному обсязі. Станом на 1 липня 2010 року кредиторська заборгованість по оплаті праці складає 23827 грн (враховуючи витрати на оплату відпускних) та лікарняним 1260 грн у зв’язку з тим, що Фондом з тимчасової втрати працездатності не відшкодовані у повному обсязі витрати на оплату лікарняних в сумі 4624 грн. 
 
  - на придбання товарів і послуг затверджено 94430 грн. Касові видатки складають 29766 грн.  Кошти у сумі 64664 грн залишились не використані у зв’язку з тим, що наша установа не в повному обсязі одержала фінансування.
 
  - на оплату комунальних послуг та енергоносіїв затверджено 81295 грн, кошти використані в повному обсязі. Але проблема в тому, що на два архівні приміщення цих коштів недостатньо і неможливо забезпечити наші потреби у повному обсязі навіть з урахуванням постійної економії і тому, станом на 1 липня 2010 року кредиторська заборгованість нашої установи по оплаті за енергоносії складає   37528 грн (теплопостачання 32423 грн, водопостачання 752 грн та електроенергія 4353 грн), що перевищує затверджені кошторисні призначення.
 
    Надходження коштів спеціального фонду від надання платних послуг у I півріччі 2010 року складає   15346 грн, в т.ч.:
  - надійшло коштів від надання платних послуг 6475 грн;
  - надійшло коштів від плати за оренду 1840 грн;
  - надійшло коштів від реалізації майна (за макулатуру) 7030 грн.
Їх використано на придбання конвертів та канцтоварів, на оплату за заправку картриджів, за технічне обслуговування ксерокса та ліфтів, на відрядження та часткову сплату земельного податку.
 
     Видатки Стабілізаційного фонду на I півріччя і в цілому на рік затверджено в сумі 43301 грн. Касові видатки складають 35801 грн. Кредиторська заборгованість складає 7500 грн, але вона створена штучно управлінням Державного казначейства, враховуючи, що кошти на оплату послуг з охорони надійшли, але платіжні доручення архіву залишились не сплаченими.