Прес-центр3 березня 2009, 14:03

Звіт про роботу архівних установ Луганської області за 2008 рік

Доповідь директора Державного архіву Луганської області в розширеному засіданні колегії Державного комітету архівів України, присвяченому підсумкам роботи державних архівних установ у 2008 році та їх завдання на 2009 рік

26 грудня 2009 року

Шановна Ольго Петрівно!

Шановні колеги!

Шановні гості! 

         Дозвольте спочатку від себе особисто та від усіх архівістів України привітати Ольгу Петрівну Гінзбург з поверненням. Будемо знову разом і далі піднімати архівну справу України до належного рівня. Щиро Вам вдячний за високу оцінку мене, як керівника, та роботи усіх архівістів Луганщини.
         Архівними установами Луганщини за 2008 рік планові завдання виконані в повному обсязі.
         Станом на 1 січня 2009 року в Державному архіві області знаходиться 1 462 760 од. зб. документів Національного архівного фонду, в архівних відділах райдержадміністрацій та міських рад – 242 500 од. зб., документів з особового складу в архівних відділах – 299 273 од. зб., в трудових архівах – 123 322 од. зб.
         На сьогодні пожежну сигналізацію встановлено в усіх архівних відділах області, охоронною сигналізацією обладнано 74% архівних установ Луганщини.
         За 2008 рік Експертно-перевірною комісією Державного архіву Луганської області проведено 8 засідань, на яких розглянуто та схвалено описів справ управлінської документації на 22 299 од. зб., погоджено описів справ з особового складу на 25 019 од. зб., 167 номенклатур справ.
         У минулому році до Державного архіву прийнято 24 213 справ Національного архівного фонду, що перевищує плановий показник у 3 рази. У звітному періоді від архіву Головного управління юстиції в Луганській області достроково прийнято 1 773 книги актових записів про народження, шлюб та смерть за 1932-1933 роки, від Управління служби безпеки України в Луганській області надійшло 4 тори староєврейських сувоїв XIX століття.
         Переглянуто справ з грифом секретності 1 357 од. зб., з них гриф секретності знято з 1 049 од. зб. Кількість секретних справ складає 0,03%  від загальної кількості справ.
         На базі Державного архіву продовжує роботу філія кафедри „Архівознавство” Східноукраїнського національного університету ім. В.Даля. На ній навчаються 36 студентів, з них 26 за бюджетні кошти.
         Сьогодні випускники кафедри складають 41% від загальної кількості працівників  Держархіву.
         На виконання наказу Державного комітету архівів України “Про План заходів державних архівних установ у зв'язку з 75-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні” Державний архів Луганської області презентував документальне видання, а також брав участь у створенні обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору та документального фільму «Жива пам'ять».
         Одним з основних завдань архівних установ області є дотримання Закону України “Про звернення громадян”. У звітному році архівістами області виконано 43 221 запит соціально-правового характеру, що на 20% більше у порівнянні з минулим роком. Надано 11 396 довідок щодо підтвердження трудового стажу для призначення пенсій на пільгових умовах або за вислугу років, що становить 26% від загальної кількості.
         Таким чином, планові показники виконано, а деякі й перевиконано.
Але в архівній справі залишається низка проблемних питань.
         Так, не виконується Розпорядження Президента України «Про невідкладні заходи щодо збереження національних архівних цінностей України» в частині забезпечення державних архівних установ матеріальними ресурсами та кадрами відповідно до встановлених нормативів.
         Цільові кошти на виконання завдань Державної програми розвитку архівної справи на 2006-2010 роки до Державного архіву Луганської області не надходили. Розроблені на місцях Регіональні програми фінансувалися частково і тільки з місцевих бюджетів.
         Першою проблемою у 2009 році стало недофінансування по видатках на оплату за комунальні послуги.
         На 1 лютого 2009 року загальна сума кредиторської заборгованості за спожиті комунальні послуги та електроносії складає 33 000 грн. Це з урахуванням суворої економії: відключені ліфти та світло в коридорах.
         Таким чином, якщо Державний архів області не розрахується своєчасно - електроенергію буде відключено, що призведе до вимкнення охоронно-пожежної сигналізації, автоматизованої станції пожежогасіння, електронних лічильників обліку опалення та вцілому зупинить його роботу.
         Кадрове питання залишається головною проблемою Державного архіву Луганської області, штатна чисельність якого складає 38 одиниць. Для нормальної роботи необхідно додати щонайменше 18 штатних одиниць.
         Обсяги робіт у порівнянні з 1995 роком, коли налічувалось 76 штатних одиниць, збільшилися в три рази. На сьогодні проблема досягла своєї критичної межі.
         Вслухайтесь у цифри: протягом 2008 року охоронцями фондів видано до читального залу та на виконання довідок соціально-правового характеру 37 050 справ, це у 3,5 раза перевищило нормативний плановий показник.
         Вже на сьогодні (січень-лютий 2009 року) двома охоронцями фондів видано 6 900 справ, згідно з планом 2009 року це річний показник.
         Дефіцит кадрів також негативно впливає на виконання запитів соціально-правового характеру. Щоб не було затримки термінів виконання запитів, до цієї роботи залучаються співробітники всіх відділів архіву.
         Протягом 2003-2008 років Луганська обласна державна адміністрація щодо вирішення цього питання неодноразово зверталася до Кабінету Міністрів, Міністерства фінансів, Секретаріату Президента, Державного комітету архівів. Проте питання до цього часу не вирішено.
         З цього приводу хочеться привести цитату Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнійшого Володимира, Митрополита Київського і всієї України: «Мало делать правильные поступки, надо еще распознать время, в которое надлежит их сделать. Мы не можем сесть в лодку, которая уже проплыла мимо, или ту, которая еще не пришла. Знать как действовать, - половина дела, другая половина — знать время, когда совершать действие. Для всех дел в мире есть надлежащее время, но чаще всего люди упускают его».
Шановні колеги! Бажаю всім здоров'я та наснаги. Дякую за увагу.
 
 
Директор Державного архіву
Луганської області                                                                                                                                                              М.М. Старовойтов