Прес-центр18 серпня 2010, 10:08

Купання дітей у відкритих водоймах повинно бути безпечним

     Купання у відкритих водоймах влітку не тільки приємно, але й корисно: збільшує стійкість до простудних захворювань, стимулює кровообіг, діяльність серцево-судинної системи, покращує обмін речовин, благотворно впливає на нервову систему.
     На жаль, для декого такий відпочинок закінчується трагедією. Станом на 16.08.2010 з початку року в області потонуло 92 особи, в тому числі 9 дітей, наймолодшому з них було п’ять років. 
     Дітям зазвичай подобається купатися, тому вберегти їх від біди можна лише спільними діями дорослих і дітей. Завдання дорослих (батьків, старших братів, сестер і т. і.) навчити дітей дотримуватися таких правил:
     купатися тільки у відведених для цього місцях;
     не запливати за знаки огородження місць купання;
     не допускати порушень заходів безпеки на воді;
     не плавати на надувних камерах, матрацах, дошках;
     не купатися у холодній воді.
     Купатися лише в присутності старших.
     Місця для навчання дітей дошкільного, молодшого шкільного віку мають бути глибиною не більше 0,7 метра. Дно в місцях купання дітей повинно мати пологий нахил до глибини 1,5 метра без ям, обривів, водоростей, каміння, скла. Акваторія повинна бути попередньо обстежена водолазами й розчищена від небезпечних предметів. На водоймі глибиною до 1,5 метра дозволяється купатися дітям 12 років і старше, які вміють плавати.
     Діти швидко перегріваються на сонці й переохолоджуються у воді, тому що їх терморегуляційні механізми недосконалі. Тому не купайте дитину, якщо температура води нижче 21°С, повітря – нижче 22°С. Краще купатися багато разів потроху, ніж зайти один раз на цілу годину. Не доводьте малюка до стану «мурашок та синьо-сірого носогубного трикутника». В такому разі необхідно швидко вивести дитину на берег, розтерти, напоїти теплим чаєм. Якщо вийшли на берег – перевдягніть мокрий купальник (цистит досить поширений серед дітей). Не дозволяйте дітям купатися при сильному вітрі, навіть якщо вода дуже тепла.
     Ні в якому разі не залишайте без нагляду біля відкритої водойми малолітніх дітей! Вони можуть потонути миттєво! Навіть на мілководді будьте поруч з ними!

     БАТЬКИ, ВЧИТЕЛІ, ДОРОСЛІ!
     Бережіть життя своє та дітей, роз’яснюйте їм правила поведінки при купанні у водоймах!