Прес-центр6 травня 2010, 16:05

Лісові пожежі

     Лісові пожежі наносять вагомі матеріальні збитки господарству країни, екології та загрожують безпеці людей. Жорсткі кліматичні умови Донбасу (в тому числі тривалі посухи, що супроводжуються високою температурою та потужними вітрами), велике антропогенне навантаження на ліси, особливо розташовані біля міст і селищ, породний і віковий стан лісів, з яких 46 відсотків представлені насадженнями сосни віком до 50 років, сприяють щорічному створенню в лісах області надзвичайної пожежної небезпеки.
     До 90 відсотків пожеж виникає через порушення населенням правил пожежної безпеки при поводженні з вогнем у місцях праці і відпочинку, а також у результаті використання в лісі несправної техніки.
     Усталена в області тепла погода, прийдешні святкові та вихідні дні налаштовують на відпочинок біля водойм чи в лісі. За даними  Гідрометцентру в період до 8 травня по області пожежна небезпека досягне критеріїв надзвичайної – 5 класу
     Для проведення корисного та безпечного відпочинку слід пам'ятати таке.
     У лісі категорично забороняється розводити багаття, кидати непотухлі сірники чи недопалки цигарок, залишати скляні предмети або промаслені (просякнуті легкозаймистими речовинами) ганчірки на поверхні грунту, заправляти пальним паливні баки при працюючому двигуні, використовувати машини з несправною системою живлення, палити і користуватися вогнем поблизу машин.  Не можна підпалювати сухе листя і траву, спалювати папір і побутове сміття.
     При виникненні загоряння у лісі негайно повідомте найближчі лісництво або пожежну частину (телефон “101”). Не гаючи часу, спробуйте загасити вогонь підручними засобами (водою, піском, землею; полум'я також можна збити за допомогою верхнього одягу, цупкої тканини, віника з гілля із листям), якщо ви на транспорті - скористайтеся вогнегасником із автомобіля.
     Пожежу в лісі краще попередити, ніж боротися з нею. На підставі чинного законодавства за порушення правил протипожежної безпеки в лісах установлені значні штрафи, а в залежності від наслідків – і кримінальна відповідальність.
     Суворе дотримання правил пожежної безпеки – непорушний закон поведінки кожного в лісі і гарантія збереження одного з головних багатств природи – лісу, важливого фактора здорового довкілля. Пам’ятайте про це!