Прес-центр22 грудня 2009, 17:12

Сонце блищить, а мороз тріщить

     Сильна ожеледь - це шар щільного матового або прозорого льоду, товщиною понад 20 мм. Визначальним чинником небезпеки ожеледі є не стільки її інтенсивність, скільки тривалість. Сильна ожеледь триває в основному від 12 годин до 2 діб.
     Якщо ожеледь продовжується тривалий час, то під тягарем прошарку льоду ламаються дерева, відбувається завалення конструкцій і предметів. Особливо небезпечні обриви високовольтних ліній електропередач. Ожеледь ускладнює, а іноді унеможливлює рух транспорту (особливо на пересічній місцевості). Рух на дорогах стає небезпечним як для транспорту, так і для пішоходів. 
     ДІЇ ПІД ЧАС ОЖЕЛЕДІ
     Посипайте дороги й тротуари піском, сіллю.
     Якомога рідше виходьте з будинку в таку погоду.
     Зверніть увагу на взуття. Найкраще підійде взуття з підошвою на м'якій основі (гумовій, мікропористій тощо). На підбори, підошву наклейте лейкопластир або ізоляційну стрічку на тканинній основі та перед виходом натріть їх піском. Також можна наклеїти на підошву наждаковий папір на тканинній основі або одягти на взуття дві гумові каблучки.
     Людям похилого віку краще в “слизькі дні” взагалі не виходити з будинку. Але якщо потреба змусила, не соромтеся взяти палицю з гумовим наконечником або з шипом. Прогулянки вагітних жінок в ожеледицю без супроводу – небезпечні для здоров'я. Зачекайте, поки приберуть сніг і розкидають пісок на обмерзлий тротуар.
     Ставайте на всю підошву, не поспішайте, ноги трохи розслабте в колінах. Руки не тримайте в кишенях, не займайте торбами. Сильні ушкодження людина отримує тоді, коли, гублячи рівновагу на слизькій поверхні, намагається утриматися на ногах. Для зменшення сили удару в результаті падіння необхідно відразу присісти й таким чином знизити висоту. У момент падіння варто стиснутися, напружити м'язи і при зіткненні з поверхнею землі докласти всіх зусиль і перекотитися, зменшуючи енергію падіння.
     Не ходіть краєм проїжджої частини дороги, це небезпечно завжди, а на слизьких шляхах особливо. Обходьте металеві кришки люків: як правило, вони вкриті шаром льоду. Тримайтеся подалі від будинків - ближче до середини тротуару. Не перебігайте проїжджу частину дороги під час снігопаду та в ожеледицю. Пам'ятайте, що в ожеледицю значно збільшується гальмовий шлях машини, і падіння перед автомобілем, що рухається, призводить, як мінімум, до каліцтва, а можливо, і до загибелі.