Прес-центр22 лютого 2010, 18:02

Велика вода

     Водопілля часто призводить до руйнування житла, мостів і споруд, навіть до загибелі людей. Останніми роками на річках України воно було переважно близьким та нижчим за норму.
     В Луганській області водопілля найчастіше виникає у березні-квітні та триває 30-40 діб. За останні роки найбільше відбулося в 1996 році, коли площа затоплення складала близько 457 квадратних кілометрів.
     Гідрометеорологічна обстановка, що склалася на річках басейну Сіверського Дінця станом на середину лютого, дає підстави очікувати на формування близького та вищого за норму весняного водопілля. Зазначимо, що навіть середнє за висотою воно несе загрозу затоплень. Для населених пунктів, об’єктів і споруд, розташованих вздовж річок, загрозу становлять затори та зажори у вузьких місцях річок і поблизу мостів, що можуть викликати додаткові різкі підйоми рівнів води, особливо в разі інтенсивного танення снігу та сильних дощів.

ЯК ДІЯТИ В ЗОНІ РАПТОВОГО ЗАТОПЛЕННЯ ПІД ЧАС ВОДОПІЛЛЯ ТА ПАВОДКА

     Зберігайте спокій, уникайте паніки.
     Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі. Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
     Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах. Зачиніть вікна та двері будівлі, якщо є час – закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).
     За можливістю негайно залишіть зону затоплення або підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий – займіть горищні приміщення.
     До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти. Перевірте чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, при можливості, допомогу.
     Знаходячись у машині, уникайте їзди залитою дорогою – вас може знести течією. Якщо ви потрапили до зони затоплення, а машина зламалась, покиньте її та викличте допомогу.
     Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, скористуйтеся будь-якими предметами, що плавають поблизу або піднімаються над водою, які можна використати до одержання допомоги.
     Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).