Прес-центр16 березня 2009, 11:03

Як діяти в зоні раптового затоплення під час повені, паводка

      Повені та інші природні лиха, що прокотилися минулими роками в багатьох державах земної кулі, спричинили надзвичайні ситуації, загибель людей, руйнування будівель, житла, мостів та споруд. Від повеней часто страждають і окремі регіони України.
     Найчастіше повені в Луганській області виникають у березні-квітні та тривають 30-40 діб. За останні роки найбільша повінь відбулася у 1996 році, коли площа затоплення складала близько 457 квадратних кілометрів.
     Погодні умови другої половини зими 2008-2009 років сприяли значному зменшенню снігового покриву. Тому за прогнозом весняне водопілля цього року матиме слабко виражений характер. Проте, примхи природи завжди можуть принести несподіванки.

ЯК ДІЯТИ В ЗОНІ РАПТОВОГО ЗАТОПЛЕННЯ ПІД ЧАС ПОВЕНІ, ПАВОДКА

     Зберігайте спокій, уникайте паніки.
     Швидко зберіть необхідні документи, цінності, ліки, продукти та інші необхідні речі.
     Надайте допомогу дітям, інвалідам та людям похилого віку. Вони підлягають евакуації в першу чергу.
     Перед виходом з будинку вимкніть електро- та газопостачання, загасіть вогонь у грубах.
     Зачиніть вікна та двері будівлі, якщо є час – закрийте вікна та двері першого поверху дошками (щитами).
    За можливістю негайно залишіть зону затоплення. При неможливості підніміться на верхні поверхи. Якщо будинок одноповерховий – займіть горищні приміщення.
     До прибуття допомоги залишайтеся на верхніх поверхах, дахах, деревах чи інших підвищеннях, сигналізуйте рятівникам, щоб вони мали змогу швидко вас знайти.
     Перевірте чи немає поблизу постраждалих, надайте їм, при можливості, допомогу.
     Знаходячись у машині, уникайте їзди залитою дорогою – вас може знести течією. Якщо ви потрапили до зони затоплення, а машина зламалась, покиньте її та викличте допомогу.
     Потрапивши у воду, зніміть з себе важкий одяг і взуття, скористуйтеся будь-якими предметами, що плавають поблизу або піднімаються над водою, які можна використати до одержання допомоги.
      Не переповнюйте рятувальні засоби (катери, човни, плоти та інше).