Прес-центр17 квітня 2009, 09:04

Звернення до населення з питань пожежної небезпеки

ЗВЕРНЕННЯ
управління з питань надзвичайних ситуацій
облдержадміністрації

     З настанням весняного періоду, особливо в умовах сухої теплої погоди, зростає кількість пожеж. У весняно-літній період 2008 року у державному лісному фонді на території області виникло 586 пожеж. Вогнем знищено або пошкоджено більше 512 гектарів лісу. Причиною багатьох з цих пожеж стало випалювання сухої рослинності та її залишків у сільськогосподарчих угіддях, придорожніх смугах, що межують з лісовими масивами. При цьому порушується протипожежний режим і виникають пожежі.
     Необачно підпалюючи суху траву вздовж доріг, на лісових галявинах, на полях і лугах, дорослі та діти навіть можливо не підозрюють, що весняні пали є справжньою екологічною бідою. Адже вогнем знищуються лісонасадження на великій площі, наносяться значні матеріальні та екологічні збитки.
     В містах причинами загоряння найчастіше є навмисне випалювання трави, бур'янів у смугах відводу автошляхів, залізниці, сміття на стихійних звалищах і таке інше.
     Значна кількість диму від випалювання стерні, поживних залишків, сухої рослинності, облетілого листя і таке інші створюють безпосередню загрозу для життя людини: сприяють появі збільшеної кількості запальних захворювань органів дихання й очей, захворювань серцево-судинної системи. Крім того, вогонь і дим негативно впливають на стан навколишнього природного середовища: знижують родючість ґрунтів, порушують їх структуру, зменшують протиерозійну стійкість, забруднюють атмосферне повітря та збільшують пожежну небезпеку для прилеглих територій.
     Всюди, де пройшли пали, вже не буде колишнього різнотрав'я, бур'яни захоплять звільнену територію. В полум'ї гинуть рослини, безхребетні, комахи, ропухи, ящірки, пташині гнізда.
     За випалювання трав'янистої рослинності, що привело до пожеж у лісі, порушники повинні притягуватися до адміністративної або кримінальної відповідальності згідно з українським законодавством.