Прес-центр25 травня 2009, 08:05

Звернення управління з питань надзвичайних ситуацій обласної державної адміністрації

Звернення
управління з питань надзвичайних ситуацій
обласної державної адміністрації

ЯК ЗНИЗИТИ РИЗИК ПІД ЧАС ГРОЗИ

     Ураження блискавкою нечасте явище. Воно складає десятимільйонну долю ризику. Щоб знизити ризик під час грози на відкритій місцевості дотримуйтесь таких правил.
     Не можна ховатися під високі дерева, особливо поодинокі. Найбільш небезпечними є: бук, дуб, тополя, ялина, сосна. Рідше блискавка влучає у березу, вербу і клен, а найменш вірогідна її атака на кущі.
     На відкритому просторі краще присісти у суху яму, траншею. Тіло повинно мати якнайменше точок дотику із землею, не лягайте на землю, а краще сядьте, злегка нагнувши голову, аби вона не була вище предметів, що знаходяться поряд.
     Якщо вас двоє, троє чи більше, не скупчуйтеся в укритті разом, а ховайтеся поодинці, бо розряд, як відомо, перебігає через контакт людських тіл. Перебуваючи у сховищі, ноги тримайте вкупі, а не розкидано, тим самим звузивши площу можливого ураження розрядом; негайно слід позбавитися усіх металевих предметів, які є на вас чи при вас: лопати, сокири, ножі, браслети, навіть годинники – покладіть у захищеному місці подалі від себе. Небезпечними можуть бути і металеві предмети, отже не варто знаходитися поряд з ними.
     Під час грози припиніть прогулянку на велосипеді або верхи на коні – велосипед поставте якнайдалі від себе, а коня прив'яжіть, бажано до невисокого дерева, але не до паркану. Не потрібно бігти.
Не можна купатися під час грози, але якщо гроза застала під час купання, слід до берега добиратися повільно, спокійно, не вимахуючи руками; якщо гроза застала вас на човні, треба вибиратись на берег, а якщо це зробити неможливо, то слід сидіти нерухомо, витягши з води весла.
      Якщо ви під час грози їдете в автомобілі, зупиніться, заглушіть мотор і закрийте вікна, залишайтеся в машині; металевий корпус захистить вас, навіть якщо в нього влучить блискавка.
     Якщо ви перебуваєте в приміщені негайно зачиніть всі двері, кватирки, вікна і відійдіть подалі від них, також тримайтеся на відстані від електроприладів, труб, взагалі будь-якого металевого начиння;
не користуйтесь водогоном, в жодному разі не слід митися у ваннах;
вимкніть радіо і телевізор, утримайтеся дзвонити по телефону, при великій потребі робіть це швидко одразу ж після чергового грозового розряду.
     Отже, якщо людина не розгубиться і згадає ці поради, її обмине навіть та десятимільйонна доля ризику, яку таїть у собі блискавка.