Прес-центр15 березня 2018, 09:03

Сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини

 Серед основних засад державної політики щодо соціального захисту дітей визначено створення умов для реалізації права кожної дитини на виховання в сім’ї, забезпечення пріоритету сімейних форм виховання.

Новий етап розвитку державної політики у сфері захисту прав дітей визначено Указами Президента України "Про Національну стратегію щодо захисту прав людини" від 25.08.2015 № 501/2015, «Про першочергові заходи щодо захисту прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа» від 12.01.2018№ 5/2018, якими затверджено нові стратегічні цілі і завдання на наступні роки в сфері захисту прав дитини.

 Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р схвалено Нацiональну стратегiю реформування системи iнституцiйного догляду та виховання дітей на 2017—2026 роки та план заходів з її реалізації.

Стратегія базується на таких принципах:

безпека і благополуччя дитини є пріоритетом державної політики;

сім’я є найкращим середовищем для виховання та розвитку дитини;

збереження сім’ї для дитини є головною умовою забезпечення найкращих інтересів дитини та її благополуччя;

реформування системи інституційного догляду та виховання дітей проводиться з урахуванням потреб та інтересів кожної дитини.

Метою Стратегії є зміна системи інституційного догляду та виховання дітей на систему, яка забезпечує догляд і виховання дитини в сімейному або наближеному до сімейного середовища.

На виконання  Плану заходів з реалізації  Стратегії розпорядженням голови обласної державної адміністрації - керівника обласної військово-цивільної адміністрації від 24 листопада 2017 № 864 в області створено робочу групу з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.

В регіоні розпочато роботу щодо підготовки регіонального плану реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Проведено пiдготовчий етап до такого планування: проведено роботу щодо підготовки iнформацiї про становище дітей в районі /місті/ об’єднаній територіальній громаді; інвентаризації освітніх, медичних, реабілітаційних послуг, які надаються дітям та сім’ям з дітьми, моніторингу закладів інституційного догляду та виховання дітей.