Прес-центр28 лютого 2020, 12:02

Держаудитслужба зберегла майже 400 мільйонів гривень бюджетних коштів, – звіт Леоніда Березинського

«У 2019 році аудиторами Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби в Луганській області проведено 46 заходів державного фінансового контролю, виявлено понад 217 мільйонів гривень фінансових порушень, з яких відшкодовано та поновлено понад 28 мільйонів. Завдяки  вчасній відміні процедур закупівель та розірванню договорів на закупівлю товарів, робіт і послуг збережено близько 368 мільйонів гривень», – про це повідомив начальник управління Леонід Березинський під час засідання колегії облдержадміністрації.

Масштабні ревізії проведені в Державному підприємстві «Первомайськвугілля» та його відокремлених підрозділах, Службі автомобільних доріг у Луганській області, Управлінні виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Луганській області, Державному підприємстві «Сєвєродонецька теплоелектроцентраль», Державному навчальному закладі «Сєвєродонецький професійний ліцей» та інші.

За словами Леоніда Березинського, неефективні управлінські дії та ризикові операції призвели до упущених вигід, неотриманих доходів чи зайвих витрат на 160 млн гривень. Проте, ті, хто належно відреагував на рекомендації державних аудиторів відшкодували втрат на 9 млн гривень.

Економічний ефект від впровадження аудиторських рекомендацій перевищив 10 млн гривень.  

До правоохоронних органів Держаудитслужбою передано 18 ревізійних матеріалів, за результатами  розгляду яких розпочато 26 досудових розслідувань, долучено до кримінальних проваджень 13 матеріалів, вручено 24 письмових повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення.

За порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності притягнуто 72 посадові особи, до дисциплінарної і матеріальної відповідальності – 15 осіб та застосовано 9 заходів впливу за порушення бюджетного законодавства.

Основними причинами виявлених порушень є низька якість внутрішнього контролю розпорядниками бюджетних коштів, здійснення закупівель з порушенням установленого порядку, необґрунтовані видатки з оплати праці, завищення вартості робіт та послуг, безпідставне покриття витрат інших юридичних осіб.

З метою створення ефективної та якісної системи державного фінансового контролю найближчим часом буде створено єдину інформаційно-аналітичну базу державного фінансового контролю.

Нагадаємо, що Офіс фінансового контролю як інспекцію, що є  центральним органом виконавчої влади, який реалізує політику у сфері державного фінансового контролю створено у грудні 2019 року шляхом реорганізації Державної аудиторської служби.