Прес-центр29 серпня 2018, 19:08

Діяльність професійних асоціацій Луганщини є значним поштовхом до побудови громадянського суспільства, – Сергій Каплін

Сьогодні, 29 серпня, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз взяв участь у виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення під головуванням Першого заступника Голови Комітету Сергія Капліна.

Засідання було присвячено проблемним питанням щодо соціальної підтримки, пенсійного забезпечення, охорони здоров’я населення Луганської області, що потребують вирішення на державному рівні.

Своє бачення окреслених питань представили народний депутат України Наталія Королевська, заступник голови ОДА Ольга Лішик, представники центральних і місцевих органів виконавчої влади та громадських організацій.

Юрій Гарбуз наголосив на нагальних проблемах у соціальній сфері, які безпосередньо пов’язані або є наслідком бойових дій на території Луганщини. Зокрема, йшлося про встановлення мораторію на проведення перевірок, в тому числі щодо дотримання законодавства про працю та зайнятість населення на період проведення АТО, відсутність третьої ланки медичних закладів та роботу лікарень у прифронтових населених пунктах. Також він повідомив про невирішений статус громадян, які постраждали внаслідок АТО, та відсутність спеціальних механізмів їх соціального захисту, нарахування житлових субсидій. Важливими, за словами керівника області, є питання додаткової оплати праці співробітників УПСЗН (управлінь праці та соціального захисту населення), терцентрів, органів пенсійного забезпечення населених пунктів уздовж лінії зіткнення.

Очільник області акцентував увагу учасників засідання на тому, що область істотно постраждала від масованих обстрілів російсько-окупаційних військ. Так, вогнем ворога зруйновано близько 6 тис. приватних житлових будинків, а понад 300 тис. мирних жителів стали переселенцями.

«Першочерговим завданням обласної влади залишається забезпечення житлом переселенців, створення належних умов для підтримки наших вчителів, лікарів, шахтарів. Питання компенсації коштів громадянам за зруйноване житло та підтримка будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб потребують системного вирішення, у тому числі на законодавчому рівні», – зауважив Юрій Гарбуз.

Сергій Каплін зазначив, що діяльність професійних та галузевих асоціацій, які були створені на Луганщині, є значним поштовхом до побудови громадянського суспільства: «Пропоную всім асоціаціям як рухомій силі суспільних ініціатив долучитися до нашої соціальної ради при Комітеті. Знання, досвід та конструктивний підхід, які лежать в основі діяльності цих об’єднань, нам дуже потрібні».

За його словами, під час його особистого спілкування Юрієм Гарбузом, була порушена тема відтоку молоді за межі області. Сергій Каплін погодився з необхідністю створення належних умов навчання та життя майбутніх вчителів, лікарів, робітників та науковців.

Під час засідання представники територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та громадські активісти долучилися до обговорення найбільш актуальних тем.