Прес-центр10 лютого 2020, 09:02

До уваги підприємців! Стартувала державна програма доступного кредитування для мікро- та малого підприємництва

21 січня 2020 року Президент України підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік», який передбачає забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва. Законом передбачено виділення 2 мільярдів гривень для запуску програми кредитів під 5, 7 та 9 відсотків для підтримки мікро- та малого бізнесу.

Програма дасть змогу підприємцям відкрити власну справу та створити робочі місця.

Кабінет Міністрів України визначив Німецько-український фонд (НУФ) майданчиком для програми кредитування бізнесу.

Підтримка бізнесу буде надаватись у вигляді компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у гривні за двома напрямками:

перший – здешевлення кредитів шляхом компенсації відсоткової ставки до рівня 5, 7 та 9 відсотків річних за кредитами у національній валюті. Відсоток залежить від розміру та типу бізнесу:

5% річних – якщо виручка до 25 млн грн і створюються мінімум 2 робочих місця;

7% річних – для бізнесу з виручкою до 25 млн грн, який не створює нових робочих місць, але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%;

9% річних – для бізнесу з виручкою до 50 млн грн;

другий – надання часткових гарантій за кредитами, наданими мікро та малому бізнесу, якщо у них не вистачає застави.

Сам учасник має інвестувати 20 % власних коштів від усіх витрат.

Впровадження програми розпочалось з 1 лютого 2020 року, але вже сьогодні можна подавати заявку для участі в ній за посиланням: http://smeprogram.guf.gov.ua/

Нагадаємо, що нещодавно у облдержадміністрації відбувся брифінг для ЗМІ, де йшлося про стан малого та середнього бізнесу на Луганщині.

Зокрема, в області діють 21 843 суб’єкти малого та середнього підприємництва(МСП). У цьому секторі зайнято 87,8 тис. осіб. Це становить 29,4 % від загальної кількості зайнятих у регіоні або 90,2 % в підприємництві. За рахунок МСП створено 3156 нових робочих місць. Минулоріч реалізовано продукції на 35,1 млрд гривень. Частка надходжень від суб’єктів МСП до бюджетів усіх рівнів становить 83 %.