Прес-центр21 грудня 2023, 15:12

Експерти обговорили адміністративно-територіальний устрій Луганщини після її деокупації

Коаліцією громадських організацій у співпраці з облдержадміністрацією 20 грудня у Києві проведено засідання «круглого столу» з обговорення адміністративно-територіального устрою Луганщини після деокупації.

У заході взяли участь: Олексій Орловський, директор програми «Демократія та належне врядування» міжнародного фонду «Відродження», Тетяна Кіріллова, голова ГО «Громадська ініціатива Луганщини», начальники місцевих військових адміністрацій Луганщини та Донеччини, науковці.

Так, представниками облдержадміністрації наголошено на необхідності розробки більш чіткої системи індикаторів і критеріїв оцінки спроможних громад у майбутньому, оскільки мають враховуватись нові чинники, а також має відбутися юридична інституалізація цього процесу.

На сьогодні територія області включає 37 громад, спроможність яких визначена відносно кількості населення та площею території.

У 2021 році 26 громад на вільній частині території області за чисельністю населення відповідали критерію спроможності.

За критерієм площі – одна територіальна громада не відповідала вимогам спроможності (Гірська має 168 км 2, що менше 200 км 2).

Разом з тим, через бойові дії багато з громад стали, за висловлюванням експертів – контраверсійними, тобто такими, показники (критерії) спроможності яких, принципово відрізняються від загальних трендів, тобто мають контраверсійне значення.

Так, наприклад, індекс податкоспроможності у 2023 році та став нижче норми у Станично-Луганській, Коломийчиській, Красноріченській, Білокуракинській, Лозно-Олександрівській, Троїцькій, Біловодській, Міловській, Новопсковській, Чмирівській, Шульгинській, Нижньотеплівській і Щастинській. При цьому він зріс у Старобільській та Станично-Луганській громадах.

Таким чином, експерти серед 26 громад до потенційно неспроможних громад в області відносять 9, до контроверсійно спроможних громад – 12, до потенційно спроможних – 5.

Це має враховуватись у подальшому плануванні та реалізації адміністративної політики в регіоні.

Захід реалізується в рамках проекту «Залучення громадськості Сходу України до відновлення своїх громад» за підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Проект реалізується ГО «Громадська ініціатива Луганщини» у співпраці з всеукраїнською громадською організацією «Асоціація сприяння самоорганізації населення», громадськими організаціями «Центр політико-правових реформ» та «Громадська ініціатива Луганщини».