Прес-центр16 серпня 2018, 14:08

Головне досягнення ООС – ми не віддали ворогу жодного клаптику нашої землі та повернули під контроль 15 км території

Про це заявив Командувач Об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв під час прес-конференції щодо підсумків перших 100 днів проведення операції Об’єднаних сил.

Він наголосив, що ООС є лише одним з інструментів, за допомогою яких держава досягатиме звільнення тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей і відновлення там конституційного ладу.

«Наше завдання полягає у захисті прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, забезпеченні незалежності, єдності й територіальної цілісності України. У зв’язку з цим органам сектору безпеки та оборони, іншим держорганам, залученим до ООС, надані спеціальні повноваження, зокрема використовувати зброю та спецзасоби, затримувати осіб і доставляти їх у поліцію, перевіряти документи, здійснювати особистий огляд громадян, їхніх речей і транспортних засобів», – відзначив Сергій Наєв.  

За його словами,  запровадження особливого порядку було зумовлене необхідністю зупинити «повзучу» експансію противника та пов’язані із цим збройні провокації, які загрожують безпеці військових та місцевого населення. Він наголосив, що українські бійці суворо дотримуються Мінських домовленостей, але жодний ворожий постріл не залишається без відповіді. Як результат, вдалося удвічі знизити кількість обстрілів наших територій.

Сергій Наєв акцентував на ефективній співпраці з Луганською обласною військов-цивільною адміністрацією у вирішенні гуманітарних проблем регіону та відновленні зруйнованих об’єктів інфраструктури. Зокрема, щодо відбудови мостів поблизу смт Троїцьке через р. Лугань та автомобільного через р.Сіверський Донець, що з'єднує Лисичанськ та Рубіжне тощо.

Окрема увага була приділена питанням оптимізації кількості блокпостів та модернізації КПВВ «Станиця Луганська». Так, кількість стаціонарних блокпостів у зоні операції Об’єднаних сил скоротилась зі 147 до 43, в тому числі й шість мобільних. Як було відзначено, мобільні блок-пости набагато ефективніші, ніж стаціонарні, адже  з'являються щодня в різних місцях, що значно підвищує ефективність протидії тероризму та контрабанді.

Командувач Об’єднаних сил подякував голові обласної державної адміністрації  - керівнику обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу за облаштування нових блок-постів та високі темпи робіт із модернізації єдиного в області КПВВ «Станиця Луганська».

Нагадаємо, що вже завершені роботи з організації централізованої системи водопостачання та водовідведення, внутрішнього електропостачання, монтаж модулів для розміщення контролюючих органів, завершується будівництво укриття, навісів-накопичувачів для відвідувачів пункту пропуску. Передбачається, що кількість робочих місць на КПВВ буде збільшено з 24 до 40.