Прес-центр11 лютого 2020, 17:02

Єдиний день інформування населення присвятили питанням надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів за 2019 рік

До заходу у рамках ЄДІНО, організованому Департаментом масових комунікацій ОДА, долучилися представники її структурних підрозділів.

Головний спеціаліст служби у справах дітей ОДА Семен Терьошин розповів, що конфлікт на Сході країни позначився на долях багатьох людей. Особливо гостро його наслідки відчули діти, які мешкають на лінії розмежування та діти, які є вимушеними переселенцями. Саме тому для захисту дітей впроваджуються соціальні гарантії дітям, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів.

Спікер наголосив, що за час проведення АТО/ООС в Луганській області, 21005 дітей покинули тимчасово окуповані території і переїхали в населені пункти Луганської області підконтрольні українській владі, 21 дитина втратила батьків, які загинули під час антитерористичної операції, захищаючи незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, 8 – загинуло, 17 – отримали поранення. У 2014 році з установ, які розташовані в районі проведення АТО, були евакуйовані 852 дитини.

Втім Уряд затвердив «Порядок надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів», а також визначив умови і підстави надання статусу. Дітьми, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, вважаються ті, які отримали поранення, контузію, каліцтво; зазнали фізичне, сексуальне, психологічне насилля, були викрадені або незаконно вивезені за межі України; залучалися до участі у воєнізованих чи збройних формуваннях; незаконно утримувалися, у тому числі в полоні.

Потенційно можуть отримати статус: внутрішньо переміщені діти (в області зареєстровано 21647 дітей), діти, які проживають в населених пунктах, розташованих на лінії зіткнення, це діти військовослужбовців, які загинули під час участі в АТО, або батьки яких померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, отриманих в районах проведення АТО/ООС (всього 21 дитина).

Також отримати статус можуть діти, які зараз проживають на непідконтрольних Україні територіях (в разі їх переїзду на підконтрольну територію).

Станом на 31 грудня 2019 року до служб у справах дітей Луганщини за отриманням статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів звернулись 19071 осіб. Всього отримали відповідний статус – 17 481 дітей, з них 17474 за фактами психологічного насильства, до якого відноситься проживання чи перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, внутрішнього переміщення, залишення свого місця проживання, 7 дітей отримали статус внаслідок поранення, контузії або каліцтва, 1590 – перебуває в роботі. Загалом по Україні відповідний статус отримали вже майже 27 000 дітей.

Всі ці діти, які отримали статус, в значній мірі потребують як реабілітації так і отримання різного виду соціальних послуг(психологічної та гуманітарної допомоги, допомоги у працевлаштуванні, допомоги в отриманні та оформленні документів, тощо).

На Луганщині діє мережа центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, також службою у справах дітей ініційовано активне залучення міжнародних, громадських та благодійних організацій до надання соціальної підтримки сім’ям і дітям. Облдержадміністрацією укладено договір про співпрацю з  Міжнародною благодійною організацією «СОС Дитячі містечка Україна».

При Луганському обласному відділенні діють 3 центри підтримки сім’ї у Сєвєродонецьку, Старобільську та Станиці Луганській. Протягом 2014-2019 років соціальними послугами фонду охоплено понад 60 000 дітей та дорослих. На реалізацію заходів щодо підтримки сімей з дітьми використано 30 млн грн.

За словами доповідача, державою не передбачено пільг для дітей, які отримали статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів. Поки що діти отримують пільги як внутрішньо переміщені особи. У майбутньому мають з’явитися механізми державного захисту та догляду за такими дітьми, при цьому законним представникам постраждалої дитини слід заздалегідь подбати про збір необхідних документів на підтвердження негативного впливу збройного конфлікту на дитину.