Прес-центр28 квітня 2024, 16:04

Катерина Безгинська долучилася до Міжнародного діалогу навколо реформи системи догляду та підтримки дітей

Заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська долучилася онлайн до Міжнародного діалогу навколо реформи системи догляду та підтримки дітей у межах Міжнародного саміту міністрів соціальної політики в Києві.

Захід відбувся за участі першої леді України Олени Зеленської.

«Реформа системи догляду та підтримки дітей – це про створення кращого українського суспільства, у якому в кожної дитини є родина і тепло. Усе, що пов’язане з дітьми, завжди було для України важливим, а за роки вторгнення стало стратегічним. Таким же, як оборона. Не тільки тому, що, як прийнято казати, «діти – майбутнє», а саме тому, що вони – сьогодення», – наголосила Олена Зеленська у відеозверненні до учасників форуму.

Під час заходу пані Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова та голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Мунір Мамедзаде підписали угоду щодо підтримки реформування системи догляду дітей. У такий спосіб міжнародні партнери засвідчили свою готовність і надалі надавати допомогу в цій сфері.

Перша леді також закликала представників громад долучатися до розвитку форм сімейного виховання і навела приклади з практики Фундації Олени Зеленської, яка будує великим прийомним родинам нове житло замість зруйнованого, а також повідомила про намір продовжувати програму «Адреса дитинства», в рамках якої ще 10 домівок планують побудувати цього року.

«Луганщина завжди була серед новаторів щодо впровадження сімейних форм виховання. Наразі функціонують 27 дитячих будинків сімейного типу та 76 прийомних сімей. Усі вони переміщені на підконтрольну Україні територію. Активно впроваджуємо нові форми – нещодавно Лисичанська громада створила для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі дітей з інвалідністю, малий груповий будинок «Світанок», щоб діти зростали  в умовах, наближених до сімейних. Наразі у «Світанку» - четверо вихованців, а усього планується розмістити десять», - прокоментувала подію Катерина Безгинська.