Прес-центр13 березня 2019, 09:03

Луганщина – перша область в Україні, яка створила обласну молодіжну раду нового зразка

У Сєвєродонецьку відбулись установчі збори з формування складу Луганської обласної молодіжної ради. 

«Для влади є важливою діяльність обласної молодіжної ради. Цей консультативно-дорадчий орган дає можливість молоді напряму взаємодіяти з обласною владою у вирішенні важливих для них питань, пов’язаних як із втілення молодіжних ініціатив, так і з розвитком молодіжної активності в цілому. Маючі оновлений склад обласної Ради, впевнена, ми зробимо ще більше у напрямі розвитку молодіжної політики», – зазначила заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, звертаючись до присутніх.

Обласна молодіжна рада на Луганщині була утворена у квітні 2017 року. Сьогодні, відповідно до Типового положення про молодіжний консультативно-дорадчий орган регіонального рівня, яке було затверджене Кабінетом Міністрів України в грудні 2018 року, переформатування обласних молодіжних рад відбувається по всій країні. В області цей процес, зокрема, включає внесення змін до Положення про Раду, обрання нових членів консультативно-дорадчого органу, голови.

До заходу також долучились начальник відділу національної молодіжної політики та підтримки ініціатив молоді Департаменту молодіжної політики Мінмолодьспорту Марія Карчевич, заступник начальника управління молоді та спорту облдержадміністрації Євгенія Ратіхіна, координатор молодіжних програм ЮНІСЕФ в Україні Ліля Любомудрова, представники ініціативної групи та інститутів громадянського суспільства.

Так, Марія Карчевич акцентувала увагу на тому, що сьогодні Луганська область перша в Україні переформовує роботу Луганської обласної молодіжної ради відповідно до затвердженого Урядом Типового положення. Готуються до переформатування Донеччина та Полтавщина.

Про можливості розвитку молоді, які пропонує ЮНІСЕФ, розповіла Ліля Любомудрова. Зокрема, ЮНІСЕФ за підтримки Європейського Союзу підтримує в Україні створення різних механізмів участі молоді, такі як молодіжні ради, адвокаційні кампанії та власні молодіжні проекти.

Під час заходу члени ініціативної групи заслухали кандидатів до складу обласної молодіжної ради та провели голосування, за результатами якого, членами Ради обрали 14-х представників молодіжних громадських організацій області.

Також визначено дату першого засідання Ради, на якому шляхом голосування буде обрано голову обласного консультативно-дорадчого органу. На першому засіданні членам Ради запропоновано опрацювати діючу Регіональну цільову програму «Молодь Луганщини на 2016-2020 роки» та подати свої пропозиції щодо розробки проекту Програми «Молодь Луганщини» на наступні п’ять років.