Прес-центр25 cічня 2018, 17:01

Обговорено пропозиції до Національного плану управління відходами

Сьогодні, 25 січня, відбулося перше засідання робочої групи з підготовки пропозицій до Національного плану управління відходами.

Її очолив заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян.

Під час заходу обговорено проблемні питання у сфері управління твердими побутовими відходами на території Луганської області.

Заступник начальника управління – начальник відділу заповідної справи, земель, біоресурсів та екомережі управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Тарахкало доповів, що на сьогоднішній день на підконтрольній українській владі території нараховується 12 полігонів для видалення твердих побутових відходів, які пройшли паспортизацію. Однак реально існує більше 20 лише офіційних полігонів для видалення ТПВ, які займають площу більше 100 га.

Крім  того, якщо у великих населених пунктах існує централізований збір ТПВ та розміщення їх у спеціально відведених місцях, які обслуговуються спеціальними підприємствами, то у сільській місцевості побутові відходи, як правило накопичуються на стихійних сміттєзвалищах у природних рельєфних утвореннях – ярах, схилах, долинок річок тощо.

Олександр Тарахкало зазначив, що відповідно Закону України «Про відходи» з метою обмеження та запобігання негативному впливу відходів на навколишнє природне середовище та здоров’я людини з 1 січня 2018 року забороняється захоронення не переробних (необроблених) побутових відходів.

Під час засідання учасники обговорили свої пропозиції до Національного плану управління відходами у сфері управління твердими побутовими відходами.

Наприклад: проведення закриття та рекультивації існуючих місць видалення ТПВ, які не відповідають вимогам екологічної безпеки; створення мережі пунктів прийому небезпечних відходів (люмінісцентні лампи, ртутні термометри, відпрацьовані батарейки, акумулятори та інші); проведення в навчальних закладах інформаційні кампанії щодо необхідності сортування твердими побутовими відходами.