Прес-центр29 cічня 2018, 11:01

Особливості та нововведення ЗНО-2018

Зокрема, цьогоріч відбудеться апробація технології проведення ЗНО для осіб з порушеннями зору, які використовують у процесі навчання рельєфно-крапковий шрифт Брайля. Апробацію буде проведено з української мови і літератури, математики, історії України під час додаткової сесії. Зареєструватися для проходження ЗНО такі особи мають під час основного періоду реєстрації.

Для окремих категорій осіб передбачено додатковий період реєстрації – з 3 до 21 травня 2018 року. Право на реєстрацію в цей період мають:

учасники антитерористичної операції;
особи, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та не мали змоги зареєструватися в основний період.

Особи, які зареєструються в додатковий період, проходитимуть ЗНО під час додаткової сесії.

Випускники минулих років з числа осіб з тимчасово неконтрольованих територій, які можуть надати документи лише за допомогою електронної пошти, повинні в установлений термін надіслати скан-копії фотокартки (у такому випадку наклеювати фотокартки на реєстраційну картку не потрібно) та реєстраційних документів на електронну адресу регіонального центру, на території обслуговування якого бажають проходити зовнішнє оцінювання.

Випускники поточного року, які проживають на тимчасово неконтрольованих територіях і бажають пройти ЗНО, мають обрати заклад, на території, що контролюється українською владою, де здобуватимуть повну загальну середню освіту.

Найсуттєвішими нововведеннями у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання в 2018 році стали:

запровадження ДПА з української мови у формі ЗНО для учнів (студентів) закладів професійної та вищої освіти;
визначення результатів ДПА з іноземних мов за двома рівнями (стандарт і профільний);
запровадження перевірки розуміння мови на слух у тестах з іноземних мов;
апробація технології проведення ЗНО для осіб з порушеннями зору, які використовують у процесі навчання шрифт Брайля.

Сертифікаційна робота з іноземної мови міститиме частину «Розуміння мови на слух (аудіювання)». На виконання завдань цієї частини відведено 30 хвилин. Учасникам буде запропоновано почергово прослухати кілька аудіозаписів тривалістю від 10 секунд до 3 хвилин, а потім відповісти на різнопланові запитання, працюючи в зошиті. Ці завдання перевірятимуть здатність розуміти почуте й вибирати необхідну інформацію з прослуханих текстів.

Учасникам, яким іноземна мова потрібна для вступу до закладів вищої освіти, результати ЗНО (за шкалою 100–200) буде встановлено за виконання всіх завдань тесту. Випускникам закладів загальної середньої освіти 2018 року, які оберуть іноземну як предмет державної підсумкової атестації і вивчають мову на профільному рівні, результат державної підсумкової атестації за шкалою 1–12 балів також буде визначено за результатом виконання всіх завдань, а для тих, хто вивчає на рівні стандарту або академічному, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань 1–32 і 49–59.

За інформацією Українського центру оцінювання якості освіти