Прес-центр22 грудня 2023, 16:12

Переселенці з Луганщини виростили та зібрали врожай грибів на Хмельниччині

Переселенці з Луганщини у ВПО-хабі села Ружичанка Хмельницької області виростили та зібрали новий врожай грибів.

Цей проект на базі хабу діє з весни 2022 року. Будівництву та оснащенню підприємства сприяли Луганська облдержадміністрація, громадськість Луганщини та Хмельниччини, а також Програма розвитку ООН в рамках проєкту «Підтримка ЄС для Сходу України – відновлення, зміцнення миру та врядування».

Через низку процедурних ускладнень повноцінну реалізацію проекту було призупинено у грудні минулого року, але переселенці та місцеві підприємці зуміли довести, що проект має сталість, а продукція - впевнений ринок збуту.

Така діяльність окрім економічної впевненості, вирішує ще й проблему ресоціалізації та реінтеграції переселенців у громадах, які приймають ВПО.

«Це зайвий раз демонструє важливість підтримки подібних ініціатив на рівні окремих громад, хабів та осередків активності ВПО, оскільки вони здатні продемонструвати практичний результат», – зауважив керівник проекту та адміністратор хабу Олександр Гулевський.

Також він додав, що довелось значно переглянути свої попередні цілі та пріоритети, зробити корективи у планах реалізації проекту, але спільними зусиллями переселенців та бізнесу ферму вдалось підготувати для вирощування чергового врожаю.

Реалізовувати продукцію планують у сусідському середовищі громади.

Проєкт впроваджено Луганською облдержадміністрацією спільно з Програмою розвитку ООН та Європейським Союзом, за участі громадської організації «Люди миру і праці» у рамках Регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства у Луганській області у 2022-2026 роках.