Прес-центр12 жовтня 2018, 16:10

Підприємства паливно-енергетичного комплексу та ЖКГ мають підготуватись до зими до 30 жовтня

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко доповів Віце-прем’єр-міністру – Міністру регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадію Зубку про ситуацію в енергетичній сфері Луганщини та стан гуманітарного розмінування на території області під час засідання оперативного штабу ДСНС, який проходив у режимі селекторного зв’язку.

Зокрема, Юрій Клименко ще раз акцентував на критичній ситуації в енергетичній сфері регіону, пов’язаній  із припиненням з 1 жовтня постачання з РФ вугілля на Луганську ТЕС, запасів якого залишилось на 18 діб роботи.

«Ми бачимо два шляхи вирішення проблеми. Перший – це використання можливостей економічної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську із залученням міжнародних організацій: ОБСЄ, Червоного Хреста та ООН для перемовин із російською стороною щодо відновлення постачання вугілля на ЛуТЕС. Більш реалістичний сценарій – максимально можливе зниження споживання вугілля ЛуТЕС з частковим переходом на роботу на природному газі та задіяння наявних альтернативних джерел генерації та постачання електроенергії. Зокрема, передача з Об’єднаної енергетичної системи України 80 МВт по ПЛ 110 кВ  «Бахмутська – Ювілейна» і 25 МВт по ПЛ 110 кВ «Курилівка – Сватове», а також генерація електроенергії на ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ», яке має технічні можливості генерувати 100 МВт в опалювальний сезон з видачею в мережу 80 МВт. Але для цього необхідно надання дозволу Міненерговугілля на генерацію в обсязі 100 МВт, на сьогодні погоджено лише 50 МВт та укладення договору на постачання природного газу для власних потреб з НАК «Нафтогаз України». У цих питаннях розраховуємо на підтримку Кабміну та державної комісії ТЕБ і НС», – наголосив Юрій Клименко.

Крім того, під час селектору було розглянуто стан робіт із гуманітарного розмінування. Найбільш складна ситуація з забрудненням вибухонебезпечними предметами склалася у Попаснянському, Станично-Луганському та Новоайдарському районах. За кожним з цих районів закріплені та проводять роботи з очищення місцевості  піротехнічні розрахунки ДСНС України.  

У  2014-2017 роках очищено 4985,5 га території, виявлено, вилучено та знешкоджено 62744 одиниць вибухонебезпечних предметів.

У поточному році – 252,83 га ймовірно небезпечних територій.

За зверненням громадян, підприємств, установ та організацій здійснено 957 виїздів груп піротехнічних робіт Головного управління ДСНС України у Луганській області. Очищено 909 га території, виявлено, вилучено та знешкоджено 7690 одиниць вибухонебезпечних предметів.

Важливий напрям роботи, який реалізується спільно з неурядовими міжнародними організаціями – інформування населення про мінну небезпеку, заходи із попередження загибелі та травмування громадян внаслідок виявлення та необережного поводження з боєприпасами та іншими вибухонебезпечними пристроями. Зокрема, навчання населення правилам безпечної поведінки при виявлені вибухонебезпечних предметів, тощо.

Ознайомившись із станом справ на територіях, Віце-прем’єр-міністр доручив до 30 жовтня підготувати критичну інфраструктуру до проходження опалювального сезону, розглянути на колегіях стан підготовки підприємств, установ, організацій сфери управління до безаварійної роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років та  забезпечити неухильне виконання планів заходів із підготовки підприємств ПЕК, ЖКГ та об’єктів соціальної сфери до стабільної роботи в осінньо-зимовий період 2018-2019 років.

Разом з тим, Геннадій Зубко узяв на контроль питання підготовки планів з оповіщення, логістики, евакуації, розміщення людей, розмінування, а також доручив подати пропозиції по вдосконаленню цих процедур з урахуванням європейського досвіду.