Прес-центр1 серпня 2018, 13:08

Посилено роботу щодо реалізації державних програм

Засідання робочої групи з питань координації реалізації регіональних і державних програм провів заступник голови облдержадміністрації Геннадій Іваненко.

Про залучення та використання державної підтримки для Луганської області в рамках державних програм, які діють, доповів директор Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму облдержадміністрації Сергій Медведчук.

Він поінформував членів робочої групи, що у зв’язку з ненаповненням обласного бюджету участь у державних програмах має велике значення для розвитку області.

Цьогоріч на розвиток територій держбюджетом передбачено 42,5 млрд гривень за 34 основними напрямами. За інформацією, наданою структурними підрозділами облдержадміністрації, пропозиції від нашої області складали приблизно 2,6 млрд гривень. Наразі розподіл коштів для Луганщини затверджено за 19 державними програмами і становить 1,115 млрд гривень.

Наша область бере участь у програмах, серед яких найбільше фінансування передбачено за рахунок державного фонду регіонального розвитку (401,3 млн гривень); субвенції на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (352,6 млн гривень); субвенції на реалізацію проектів в рамках надзвичайної кредитної програми для відновлення України (118,0 млн гривень); субвенції на сільську медицину (109,4 млн гривень); субвенції на розвиток інфраструктури об’єднаних територіальних громад (37,6 млн гривень); підтримки регіональної політики України (23,7 млн гривень); субвенції на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» (20,8 млн гривень); субвенції на проектні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, та забезпечення житлом дітей-сиріт, осіб з їх числа (15,5 млн гривень).

З початку року відкрито бюджетні асигнування за 14 програмами на суму 256,4 млн гривень, або 23 % від загального розподілу для нашої області.

Під час засідання представники декількох структурних підрозділів облдержадміністрації доповіли про стан виконання кожної з державних програм та наявні проблеми, пов’язані з цим.

За дорученням голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза Геннадій Іваненко наголосив на посиленні роботи з тими містами та районами, які менш активно беруть участь у зазначених програмах.

Також робочою групою розглянуто стан реалізації на території Луганщини державної цільової програми відновлення та розбудови миру в Східних регіонах України, яку супроводжує Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, з урахуванням наявних обсягів та джерел фінансування.

Вони обговорили основні проблеми, пов’язаних з подальшим виконанням цієї програми, а також з пропозиціями щодо їх вирішення та внесення необхідних змін. Наразі головною проблемою затвердженої державної програми залишається її фінансове забезпечення.

За підсумками засідання прийнято рішення запровадити щомісячний моніторинг стану залучення та використання коштів за бюджетними програмами, передбаченими Законом України «Про Державний бюджет України на 2018 рік».