Прес-центр26 cічня 2018, 16:01

На Луганщині відбулося засідання експертної групи щодо розгляду проектів нормативно-правових актів із попередження домашнього насильства

У січні 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», який окреслює нові європейські підходи до роботи в зазначеному напрямку. Новий Закон тягне за собою зміну низки нормативно-правових актів. Міністерством соціальної політики України як координатором тематики попередження домашнього насильства спільно із партнерами розроблено проекти постанов, які регулюють шляхи допомоги постраждалим та співпрацю суб’єктів міжвідомчої взаємодії.

25 січня 2018 року з ініціативи Фонду ООН у галузі народонаселення в місті Сєвєродонецьку відбулося засідання експертної групи щодо розгляду напрацьованих проектів постанов КМУ з метою надання пропозицій від безпосередніх виконавців. Участь у заході взяли заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик, представники структур, задіяні в напрямку попередження насильства, зокрема, Департаменту соціального захисту населення ОДА, Департаменту освіти і науки ОДА, Департаменту охорони здоров’я ОДА, Служби у справах дітей ОДА, Головного управління Національної поліції в Луганській області, патрульної поліції Луганської області, Сєвєродонецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, директори Луганського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та Луганського обласного центру соціально-психологічної допомоги.

Ольга Лішик зазначила, що питання надання своєчасної допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі було й залишається пріоритетним для Луганської області. Вона наголосила на важливості розвитку системи соціальних послуг для постраждалих на місцевому рівні, максимально наближеному до громад.

Під час зустрічі розглянуто основні нововведення Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Обговорено також проект «Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству та/або насильства за ознакою статі». Учасниками надано пропозиції до проекту постанови для її подальшого ефективного впровадження на практиці.

Яна Соловйова