Прес-центр30 березня 2018, 17:03

Підбито підсумки роботи Департаменту соцзахисту населення Луганської ОДА у 2017 році та окреслено пріоритетні напрямки на 2018 рік

29 березня 2018 року відбулося засідання колегії Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ольга Лішик, члени колегії, соціальні партнери, заступники міських голів та голів РДА, які координують соціальну сферу, голови об’єднаних територіальних громад, начальники управлінь соціального захисту населення, керівники установ соціальної сфери, соціальні партнери, представники міжнародних та громадських організацій.

Під час колегії виконуюча обов’язки директора Департаменту Людмила Козлова доповіла про підсумки роботи структурного підрозділу в 2017 році та окреслила пріоритетні напрямки роботи на поточний рік.

Вона розповіла, що у минулому році соціальна сфера області працювала злагоджено та в повному обсязі виконала усі поставлені завдання. Зазначено, що кількість одержувачів державної підтримки, які обслуговуються Департаментом, складає близько 1,1 млн осіб, адже одна особа може мати право на користування декілька соціальними програми. Найбільший сегмент отримувачів соціальної державної підтримки – це пенсіонери (26%) та отримувачі житлових субсидій (25%). Із державного бюджету у 2017 році 1,5 млрд грн було спрямовано на надання пільг та житлових субсидій населенню області: більш ніж 24 тис. осіб отримали пільги на оплату житлово-комунальних послуг більш ніж на 100,0 млн. грн; 145 тис. сімей скористалися правом на отримання субсидій на суму 1,4 млрд грн. На підтримку сімей з дітьми, малозабезпечених сімей, осіб, які не мають права на пенсію та інших вразливих категорій населення у 2017 році з державного бюджету Луганській області надано субвенцію у сумі 824,4 млн  грн. Вказаною допомогою скористалися майже 45 тис. сімей області.

Значну суму в 2017 році з державного бюджету надано внутрішньо переміщеним особам. Протягом минулого року 59 тисяч осіб отримали щомісячну адресну допомогу на загальну суму 207,1 млн грн. Щорічна разова грошова допомога ветеранам війни, жертвам нацистських переслідувань та особам, які мають особливі заслуги, до 9 травня у 2017 році була виплачена близько 29,4 тис. ветеранам на загальну суму 32,4 млн грн. За програмою соціального захисту громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, близько 4 тис. осіб отримали гарантовані державою виплати на загальну суму 12,3 млн грн. Із 2017 року запроваджено виплату соціальних стипендій студента через систему соціального захисту населення. Минулого року близько 1,5 тис. студентам нашої області було виплачено 15,6 млн грн. На соціальний захист учасників АТО у 2017 році спрямовані державні програми за напрямами із санаторно-курортного лікування, соціально-професійної адаптації,придбання житла на загальну суму 2,4 млн грн, заходами яких скористалися 175 осіб даної категорії.

Департамент є відповідальним виконавцем 6 обласних програм різного соціального напрямку. У 2017 році регіональні програми профінансовано на загальну суму 136,7 млн.грн.

Людмила Козлова розповіла про реалізацію із жовтня 2016 року по 2019 рік пілотного проекту в рамках програми «Українська ініціатива з підвищення впевненості» (UCBI) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) щодо вдосконалення процесу надання послуг в режимі «Прозорого офісу» в УПСЗН Рубіжанської міської ради. Експертною групою було розроблено 3-D модель створення «Прозорого офісу», що дозволило направити до Мінсоцполітики України клопотання та пакет документів щодо надання в 2018 році субвенції з державного бюджету міським бюджетам на проведення робіт, пов’язаних зі створенням і забезпеченням функціонування центрів надання адміністративних послуг. Наразі триває етап реконструкції будівлі управління.

Загалом, завдяки співпраці із міжнародними організаціями забезпеченість комп’ютерною технікою в управліннях соцзахисту населення у 2017 році покращилась на 24 % і досягла майже 100 %.

Окремо наголошено на співпраці Департаменту та об’єднаних територіальних громад області, зокрема, проведено 10 виїзних заходів в ОТГ щодо організації роботи органів соціального захисту населення.

Протягом року злагоджено працювали обласні соціальні установи:
10 будинків-інтернатів, Луганський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Луганський обласний центр соціально-психологічної допомоги, Рубіжанський обласний центр для ВІЛ-інфікованих дітей та молоді, Луганський обласний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Відродження». Так, минулого року міськими й районними центрами соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді соціальною підтримкою охоплено більше 10 тисяч сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Активно велася робота щодо попередження домашнього та ґендерно обумовленого насильства, створено ґендерний паспорт Луганської області.

Для обслуговування пенсіонерів, одиноких непрацездатних громадян та осіб з інвалідністю, які потребують соціального обслуговування та надання соціальних послуг, в області діють 15 територіальних центрів соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Протягом
2017 року було виявлено 34,3 тис. осіб, які потребували соціального обслуговування, а фактично обслуговано – 31,2 тис. осіб. У містах і районах області функціонують 6 районних і міських центрів соціальної реабілітації дітей з інвалідністю. Усього ж на обліку в органах соціального захисту населення області перебуває 28,1 тис. осіб з інвалідністю, у тому числі
1,95 тис. дітей з інвалідністю.

У 2017 році Департаментом соціального захисту населення ОДА вперше було проведено Аналіз балансу трудових ресурсів Луганської області.

Визначено низку пріоритетів на 2018 рік, зокрема, опосилення роботи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, організація надання послуг постраждалим безпосередньо за місцем проживання; організація змістовного оздоровлення та відпочинку дітей пільгових категорій; сприяння зайнятості населення Луганської області; впровадження моделі надання послуг у форматі «Прозорий офіс»; продовження роботи щодо відновлення діяльності обласних соціальних установ.

На колегії також виступили соціальні партнери та представники громадських і міжнародних організацій, із якими Департамент тісно співпрацював у минулому році та має спільні плани на 2018 рік.

Яна Соловйова